Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op woensdag 6 november 2019
  • vergelijken
  • spaarrente

Een negatieve spaarrente... het onderwerp verdwijnt niet uit het nieuws. We zijn er nog niet, maar zou het wel zover komen? De rente op spaarrekeningen bij de grootbanken zit inmiddels wel héél dicht bij het nulpunt - dus wie zegt dat die daar niet doorheen gaat?

Banken gaan hun vingers niet branden

Niemand zegt dat. Niemand durft dat te zeggen. Een bankdirecteur gaat echt zijn vingers niet branden aan nu uitspreken dat we ons geen zorgen hoeven te maken, dat de spaarrente niet negatief wordt. Om vervolgens uiteindelijk met de billen bloot te moeten omdat het tóch is gebeurd.

Wegrennende klanten

Aan de andere kant denken wij dat de banken hun vingers óók niet willen branden aan zo'n negatieve rente. Wie de eerste stap zet krijgt heel Nederland over zich heen en loopt het risico dat klanten enorm hard wegrennen. Niet alleen met spaargeld (want dat is voor de bank niet bepaald erg op dit moment) maar ook met andere bankzaken. Er zijn immers alternatieven voor de grootbanken, óók met je betaalrekening. Dat willen ze echt niet, daarom verwachten wij dat het zo'n vaart niet zal lopen.

Gaat de regering een negatieve rente verbieden?

Maar goed, zeker weten doe je het natuurlijk nooit en je weet niet wat de toekomst brengt. Er is ook wel gesproken over een verbod op een negatieve rente. Dat de regering banken simpelweg niet toestaat om ons rente te laten betálen voor ons spaargeld. Het is alweer een tijdje geleden dat in het nieuws was dat minister Hoekstra hierover in overleg was met de banken. Met als uitkomst: 'Hij sluit een verbod niet uit' maar ook 'Hij ziet er geen heil in'. Lekker duidelijk dus.

Stel: het komt zover. Wat doe je dan met je spaargeld?

Okay. Stel: er komt dus géén verbod op een negatieve spaarrente en de grootbanken zetten die stap wél. Wat dan? Jij hebt je geld bijvoorbeeld bij ING staan en de rente zakt onder nul: je moet gaan betalen om je spaargeld daar te laten staan. Laat je het dan staan of doe je er iets anders mee? 

Wat kun je doen? We noemen een paar mogelijkheden:

  1. Overstappen naar een andere spaarbank
  2. Geld gaan beleggen
  3. Lening aflossen
  4. Hypotheek aflossen
  5. Cash opnemen en thuis bewaren

1. Overstappen naar een andere spaarbank

De meest logische en veilige keuze is om je spaargeld over te boeken naar een andere spaarbank. Er zijn heel wat kleinere banken die met hun rente ook heel laag zitten, maar toch ruim boven die van de grootbanken. Je kiest de bank met de hoogste rente en de spaargarantie die jij vertrouwt, opent daar een rekening, boekt je geld over en klaar ben je.

Vergelijk de spaarrentes

2. Geld gaan beleggen

Misschien heb je al beleggingen en daarnaast toch ook behoorlijk spaargeld. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een groter deel van het totaal te gaan beleggen. Natuurlijk kijk je daarbij goed naar de risico's en zorg je dat je niet onverantwoord en overhaast te werk gaat.

Beleggen met je spaargeld

3. Lening aflossen

Heb je nog een openstaande persoonlijke lening of doorlopend krediet? Dan is het in elk geval slim om die zoveel mogelijk af te lossen. Daarmee bespaar je op de rente die je over die lening moet betalen: je bent eerder van je lening af. Of je kiest ervoor die over te zetten naar een kleinere lening tegen een lagere rente... dan kom je uit op leuk lagere maandlasten.

Vergelijk leningen

4. Hypotheek aflossen

Een hypotheek is ook een lening. Daar betaal je ook rente over, rente waar je op kunt besparen als je een extra aflossing doet. Je spaargeld gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek is dan ook helemaal geen gek idee. Doe dat alleen niet zonder goed na te gaan wat de gevolgen zijn en of je die wel wilt...

Meer over extra aflossen op je hypotheek

5. Cash opnemen en thuis bewaren

Wat veel mensen roepen is dat ze bij een negatieve rente naar de bank rennen en al hun spaargeld contant gaan opnemen. Klinkt stoer, maar wat dan? Dan heb je jouw hele spaarpot thuis? Onder je matras? In een oude sok? Lekker veilig! Het risico op brand en diefstal lijkt ons toch wat te groot. 

Een kluis dan... je kunt een kluis kopen (kost geld) en die in je huis laten inmetselen (kost geld). Het risico op diefstal is daarmee niet weg, wel kleiner. Of je huurt een kluis bij... de bank! Oh ja, dat kost ook geld. 

Kortom: je geld cash opnemen kost ook geld of brengt flinke risico's met zich mee... wij zeggen "Doe maar niet!"

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.