Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 25 oktober 2021
  • spaarbanken

Er is iets gaande op de spaarmarkt. Geen hele spannende ontwikkelingen als serieuze rentestijgingen helaas, wel nieuwe namen in de top van de spaarrentes. Nederlandse namen? Nee, dat dan weer niet. Zweedse, om precies te zijn!

Eland in Zweden

Nordax uit Zweden

Sinds mei van dit jaar kun je vanuit Nederland ook sparen bij Nordax in Zweden, via het internationale spaarplatform Raisin. Langs die weg kun je  met communicatie in het Nederlands jouw spaargeld onderbrengen bij deze Zweedse bank - de rente was bij introductie 0,15%.

Rente omlaag richting nulpunt

Eind juli verlaagde Nordax de rente naar 0,1%. Op zich volledig in lijn met de ontwikkeling van de spaarrentes: bijna overal gaan ze stapje voor stapje omlaag richting het nulpunt. Banken uit het buitenland bieden dan nog wel wat rente - waar onze eigen Nederlandse banken al veel verder naar nul zijn afgedaald.

Verhoging van de spaarrente!

Opvallend genoeg besloot Nordax vorige week om de rente te verhógen! Ook niet met een honderdste, maar direct naar 0,16%. We hebben het dan dus wel over een renteverhoging van 60%!

Landgenoot Klarna actief in Nederland

Dat is heel bijzonder in deze tijd van louter renteverlagingen. De achtergrond ervan was al snel duidelijk: landgenoot Klarna heeft haar pijlen sinds begin oktober ook op Nederland gericht. Sparen bij Klarna gaat óók via Raisin en de rente is gesteld op 0,16%. Nordax wil duidelijk niet onderdoen voor de andere Zweden.

Tweede renteverhoging in twee weken

Sterker nog: Nordax verhoogde afgelopen vrijdag nog eens haar spaarrente. Dit keer wel met één honderdste, van 0,16% naar 0,17%. De reden laat zich vrij eenvoudig raden: daarmee staan ze net iets boven Klarna in de rentevergelijkingen.

Spaarrente Nordax in Nederland

Spaarrente bij Nordax sinds introductie in Nederland

Drijft Zweedse spaaroorlog rente op?

Zal deze strijd tussen twee Zweedse spaarbanken de rente echt leuk gaan opdrijven? Dat ze tegen elkaar gaan opbieden met steeds één of twee honderdsten aan spaarrente erbij? Dat zou best leuk zijn, maar dit verwachten wij dan weer niet.

Geen concurrentie voor Renault Bank

Misschien is er nog wel ruimte voor een iets hogere rente - als de Fransen van Renault Bank 0,35% kunnen vergoeden, waarom de Zweden dan niet? Maar ja, als ze dat niveau hadden willen inzetten waren ze de concurrentie met Renault Bank wel meteen aangegaan.

Misschien ook interessant om te lezen?

Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder
Sparen: wat is er gebeurd in 2023?
03-01-2024

Met de start van 2024 sluiten we het spaarjaar 2023 af. Wat is er gebeurd met de spaarrente, de spaarbanken en andere spaarzaken in Nederland?

Lees verder
Update: spaarrente flink in beweging
28-11-2023

De spaarrente is flink in beweging. Het zijn niet meer alleen renteverhogingen die langskomen - er gaan ook rentes omlaag. Wat is slim voor jouw spaargeld?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.