Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op woensdag 15 juni 2022
  • spaarrente
  • rentewijzigingen

Een paar weken geleden hadden we het er al over: dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente waarschijnlijk zou gaan verhogen. Dat is inmiddels officieel: per 1 juli verhoogt de ECB de rente met 0,25%. Dat betekent dat het niveau van de Europese rente nog steeds negatief blijft - het gaat van -0,5% naar -0,25%.

Meer verhogingen op komst

In september volgt nog een renteverhoging, misschien zelfs van 0,5%. Op dat moment gaat de rente dus in één keer door de nullijn heen naar een positieve stand. Ook daarna verwachten ze nog een paar keer een verhoging door te voeren. Serieuze stappen dus op Europees niveau!

ECB-president Christine Lagarde

Rente op je spaarrekening omhoog?

Betekent dit dat de rente  op jouw spaarrekening ook meteen omhoog gaat? Vooralsnog niet. De eerste banken hebben wel aangegeven de negatieve rente voor grootspaarders aan te passen of binnenkort te schrappen, maar vooralsnog blijft het daarbij. Gaan de verdere rentestappen in Europa inderdaad door, dan kun je wel verwachten dat de banken te zijner tijd ook weer wat rente gaan vergoeden.

Kapitaalmarktrente door het dak

We hebben al eens eerder uitgelegd hoe het zit met de algemene rentes: de kapitaalmarktrente voor de lange termijn en de geldmarktrente (Euribor) voor de kortere looptijden. Die kapitaalmarktrente gaat de laatste tijd echt door het dak! Deze stond in januari nog op het nulpunt en kwam gisteren voor het eerst sinds heeeeel lang boven de 2% uit.

Kapitaalmarktrente juni 2022

Mocht dit nog niet genoeg indruk op je maken... laten we eens kijken naar een grafiek van de ontwikkeling in de laatste maanden:

Kapitaalmarktrente tm 14 juni 2022

Bron: HomeFinance.nl

Wat betekent dit voor jouw spaargeld?

Een stijging van 2% in een half jaar tijd... dat is echt bijzonder. Maar wat heb je daaraan voor je spaargeld? Zolang je het op je spaarrekening laat staan: niets. Daar gaat het immers om de korte termijn rentes en daar schiet het nog niet echt op - zie boven. 

Spaarrekeningen vergelijken

Korte termijn deposito's

Waar wél veel gebeurt is bij de deposito's. Je weet wel, dat je geld voor een langere tijd vastzet. Voor 1 jaar vast krijg je inmiddels al een heel aardige rente, voor meer jaren gaat het nog veel harder omhoog. Die kortere termijn - bijvoorbeeld 1 jaar vast - stijgt onder invloed van de 12-maands Euribor, die ook bijzonder hard omhoog gaat.

12-maands Euribor hard omhoog

Een paar weken geleden waren we al onder de indruk - toen was dat tarief gestegen naar zo'n 0,3%. Inmiddels zitten we al tegen de 0,8% aan... een half procent erbij in een paar weken tijd!

Euribor rentes tm 13 juni 2022

Actuele depositorentes

Langere termijn deposito's

Voor langere termijn deposito's zien we de rentes nog veel sneller stijgen. Maar ja... wil je nu je geld voor veel jaren vastzetten? Dat blijft een lastige beslissing, juist omdat de rente nu omhoog beweegt.

Geld vastzetten lastige beslissing

De kans is aanwezig dat de 5-jaars rente over een paar weken nog ruim hoger is dan nu. Als je dan nu een fors bedrag voor 5 jaar hebt vastgezet kun je daar achteraf spijt van hebben. Dat blijft natuurlijk zo met het vastzetten van rente, of het nu gaat om een hypotheek of om spaargeld. 

Welke rente krijg je nu vs. wat kun je nu krijgen?

Qua spaargeld is het goed om vooral te kijken naar wat je nu krijgt en wat je nu kunt krijgen. Of het nu gaat om de overstap naar een andere spaarrekening (bijvoorbeeld van een grootbank naar de spaarrekening met de hoogste rente) of het vastzetten op een deposito. Let in beide gevallen wel goed op het depositogarantiestelsel: door welk land wordt het spaargeld gegarandeerd?

Niemand weet wat de toekomst brengt

Wat de toekomst brengt weet niemand, dat hebben we inmiddels wel in de gaten. Met geld vastzetten tegen een vaste rente weet je wat je gaat krijgen... wat je misloopt doordat de rente verder doorstijgt, daar moet je dan gewoon niet meer naar kijken. 

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrente schiet omhoog, inflatie waanzinnig omlaag
29-09-2023

In de laatste week van september zijn veel spaarrentes verhoogd. En dan komt het CBS met een inflatie die bijna nul is. Sparen levert weer geld op!

Lees verder
Sparen voor zorg - zorg voor spaargeld!
26-09-2023

De zorgpremie gaat weer flink omhoog volgend jaar. Hoe moet het met de bekostiging van de zorg? Misschien een eigen zorgbudget opbouwen?

Lees verder
Gratis geld met nieuwe spaarrekening of deposito
22-09-2023

Wil je makkelijk geld verdienen? Open een nieuwe spaarrekening of deposito met een hogere rente dan je nu krijgt. Dat is gewoon gratis geld!

Lees verder
Hoogste spaarrente nu elke dag anders!
19-09-2023

De renteverhoging door de ECB heeft de spaarrente weer in beweging gebracht: de hoogste rente op spaarrekeningen en deposito's verandert nu bijna dagelijks.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.