Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 31 oktober 2022
  • spaarrente
  • spaarbanken

Afgelopen donderdag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven verhoogd met 0,75%. De derde renteverhoging in korte tijd. Dat is goed nieuws voor de spaarder! Maar toch zullen veel spaarders allesbehalve tevreden zijn. De spaarrentes stijgen namelijk veel minder hard dan de marktrentes. En iedereen die geld heeft staan bij de Nederlandse grootbanken heeft nog helemaal geen reden om te lachen: daar zul je voorlopig nog nauwelijks spaarrente gaan ontvangen...

Bekijk de actuele spaarrentes

Verhoging ECB ten opzichte van spaarrente

Het belangrijkste rentetarief - de ECB herfinancieringsrente - is in een paar maanden gestegen van 0% naar 2%. Op de spaarmarkt zien we momenteel ook veel renteverhogingen langskomen. De hoogste spaarrente voor vrij sparen staat sinds vandaag op 0,85%. Een stuk hoger dan een paar maanden geleden, maar de stijging is lang niet zo groot als die van de ECB-rente.

Zoals in onderstaande grafiek te zien valt, is dat ongebruikelijk. Normaal gesproken, is de hoogste spaarrente vrijwel altijd hoger dan de rente van de ECB.

Ontwikkeling van de spaarrente ten opzichte van de rente van de ECB

Spaarrente ten opzichte van Euribor rente

Banken kijken voor het bepalen van de spaarrente niet alleen naar de ECB rente. Voor banken gelden de Euribor rentes ook als belangrijke benchmark. En als we de hoogste spaarrente naast de 1-weeks Euribor rente zetten, zien we eigenlijk hetzelfde plaatje. Ook daarbij geldt dat de maximale spaarrente voor vrij sparen normaal gesproken hoger is dan de Euribor rente. Maar sinds kort is dat niet meer het geval.

Hoogste spaarrente ten opzichte van 1-weeks Euribor rente tussen 2010 en 2022

Waar de hoogste spaarrente dit jaar met ongeveer een half procent is gestegen,  komt de stijging van de 1-weeks Euribor rente ongeveer 3 keer zo hoog uit!

Conclusie: spaarrente moet omhoog?

Een logische conclusie van bovenstaande grafieken is dat de spaarrente dus wel stevig zal moeten gaan stijgen in de komende tijd... En dat is ook wel de verwachting. Toch lijkt de kans - zoals we vorige week ook al schreven - klein dat de spaarrentes binnenkort weer boven de ECB rente en de Euribor rentes uit zal komen. De reden: de meeste banken beschikken momenteel over genoeg spaargeld en hebben dus geen reden voor een grote renteverhoging.

Grootbanken zullen alleen maar verder achterlopen

Dit geldt met name voor de grootbanken zoals de ING, Rabobank en ABN AMRO. Veel mensen hebben hun geld bij één van deze banken staan. Uit gemak of omdat ze die banken meer vertrouwen dan de banken die een hogere rente aanbieden.

Je moet echter wel beseffen dat je op dit moment bij de Nederlandse grootbanken nog geen spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening ontvangt! Per 1 december wordt dat anders. Dan zullen alle 3 de genoemde banken wel een spaarrente gaan vergoeden: een rente van 0,25%. Een forse verhoging, maar nog steeds een stuk minder dan de 0,85% die momenteel mogelijk is... En de kans is dat maximale spaarrente op 1 december al weer flink hoger is dan 0.85%.

Dus voor spaarders die nu nog sparen bij de Nederlandse grootbanken geldt dat het steeds interessanter wordt om te kijken hoeveel geld je kunt besparen door over te stappen naar een andere bank...

Bekijk de actuele spaarrentes

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.