Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 6 november 2023
  • spaartips
  • spaarbanken

Hoe is het met het saldo van jouw spaarrekening? Groeit het lekker of staat er eigenlijk bijna niks op? Voor de één lijkt sparen heel makkelijk te gaan, terwijl de ander het maar niet voor elkaar krijgt om meer spaargeld bij elkaar te krijgen. Hoe kan dat toch?

Spaarkapitaal opbouwen

Er zijn allerlei manieren om een spaarkapitaal op te bouwen. Veel mensen zeggen dat ze aan het eind van de maand naar hun spaarrekening overboeken wat ze overhouden op hun betaalrekening.

Komt er vaak niet van

In de praktijk is gebeurt dat dan alleen vaak toch niet. Óf omdat ze gewoon geen geld over hebben gehouden, óf omdat ze het simpelweg vergeten. Het geld dat op de betaalrekening staat gaat dan gewoon op aan van alles, vaak ongemerkt.

Hulp van de bank

Op die manier komt er van sparen weinig terecht. De beste manier om te sparen is toch echt om geld weg te sluizen naar je spaarrekening. Gelukkig hebben de banken tools om je daarbij te helpen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Automatisch sparen: een vast bedrag laten overboeken van je betaalrekening naar je spaarrekening op een vast moment dat jij aangeeft. Je kunt daarmee bijvoorbeeld direct na de boeking van je salaris een bedrag overboeken waarvan je verwacht dat je het niet hoeft uit te geven de komende maand.
  • Restsparen: een variabel bedrag laten overboeken van je betaalrekening naar je spaarrekening op een vast moment dat jij aangeeft. Het bedrag is afhankelijk van het saldo op je betaalrekening op dat moment en het bedrag dat je hebt opgegeven dat moet blijven staan. 
  • PINsparen: een aantal banken geeft je ook de mogelijkheid om aan PINsparen te doen. Daarmee spaar je automatisch, elke keer als je met je pinpas betaalt. Je kiest zelf een percentage, bijvoorbeeld 5%. Dan gaat er als je € 100 pint een bedrag van € 5 naar je spaarrekening. Ongemerkt vormt zich op die manier een leuk spaarsaldo.

Deze banktools zijn handig toch?

Spaargeld terugboeken naar je betaalrekening

Zolang het geld terecht komt op een vrij opvraagbare spaarrekening kun je altijd weer geld terugboeken naar je betaalrekening als je tóch tekort komt aan het eind van de maand. Maar: als je serieus wilt sparen moet je dat natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Spaarrekening bij een andere bank

Wat helpt om terugboeken te voorkomen is een spaarrekening bij een andere bank dan waar jouw betaalrekening loopt. Anders zie je immers in je betaalapp van de bank altijd die spaarrekening én het saldo daarvan staan. Dan kom je misschien eerder in de verleiding om geld van je spaarrekening te gebruiken voor een aankoop die nou niet echt nodig is...

Kies jouw spaarbank

Duidelijk spaardoel

Om te voorkomen dat je te gemakkelijk geld opneemt van je spaarrekening helpt het ook als je een duidelijk spaardoel hebt. Dat je goed in beeld hebt waarvoor dat saldo eigenlijk bedoeld is. Dan besef je ook dat het bereiken van dat doel langer duurt naarmate je vaker spaargeld terugboekt.

Spaarpotjes

Heb je meerdere spaardoelen? Dan kun je er bij veel banken ook voor kiezen om verschillende spaarpotjes aan te leggen met voor elk een apart doel. Of verschillende spaarrekeningen, dat kan natuurlijk ook.

Gebruik jij al deze trucjes om goed te sparen al? Misschien heb jij ook nog wel wat handige tips voor andere spaarders... laat ze vooral weten via info@sparen.com! 

Misschien ook interessant om te lezen?

Update: spaarrente flink in beweging
28-11-2023

De spaarrente is flink in beweging. Het zijn niet meer alleen renteverhogingen die langskomen - er gaan ook rentes omlaag. Wat is slim voor jouw spaargeld?

Lees verder
Spaarrente bij grootbanken omhoog... kosten ook!
17-10-2023

De spaarrente bij de grootbanken is wel gestegen, bij andere banken ben je nog steeds veel beter uit. Toch stijgen ook de kosten voor je betaalrekening.

Lees verder
Gratis geld met nieuwe spaarrekening of deposito
22-09-2023

Wil je makkelijk geld verdienen? Open een nieuwe spaarrekening of deposito met een hogere rente dan je nu krijgt. Dat is gewoon gratis geld!

Lees verder
Hoogste spaarrente nu elke dag anders!
19-09-2023

De renteverhoging door de ECB heeft de spaarrente weer in beweging gebracht: de hoogste rente op spaarrekeningen en deposito's verandert nu bijna dagelijks.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.