Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op woensdag 18 september 2019
  • belastingen

Vorige week was het groot nieuws: de regering is bezig met een plan om spaargeld veel minder te belasten. Zoveel minder dat je pas bij €440.000 aan spaarkapitaal iets hoeft af te dragen aan de fiscus. Dat klonk voor vele spaarders natuurlijk als muziek in de oren, aangezien heel wat spaarzame Nederlanders nu meer belasting betalen dan ze aan rente krijgen van de bank.

Tegelijkertijd klonk het ook wel wat ongeloofwaardig. Waarom zou de regering zulke enorme bedragen aan spaargeld vrijstellen van belasting? Het is niet alsof de gemiddelde Nederlander dat op z'n spaarrekening heeft staan.

Geen €440.000 belastingvrij maar €400

Wie iets verder kijkt naar de plannen ziet dat het eigenlijk niet om € 440.000 belastingvrij spaargeld gaat. Het uitgangspunt is een vastgesteld belastingvrij rendement van € 400 per persoon. Meteen een stuk minder indrukwekkend, vind je niet? Maar hoe komen de kranten dan aan die € 440.000? Dat bedrag komt rechtstreeks uit een rekenvoorbeeld van staatssecretaris Snel en klopt ook wel, maar enige toelichting lijkt mij niet overbodig.

Gemiddelde rente over werkelijk spaarkapitaal

De belastingheffing over spaargeld willen ze gaan doen over de 'werkelijke spaarrente'. Niet over het rendement dat jij werkelijk krijgt op je spaargeld, maar over een percentage dat de overheid jaarlijks gaat vaststellen. Op dit moment zou dat neerkomen op een spaarrente van 0,09%. Dat percentage wordt dan losgelaten op het werkelijke bedrag dat je aan spaargeld hebt.

Belastingvrij kapitaal afhankelijk van spaarrente

Hoeveel spaargeld moet je bij die rente hebben om € 400 rendement te krijgen? Juist: € 444.444. Gaat de gemiddelde spaarrente nog verder omlaag, dan wordt dat kapitaal dus nog groter. Bij 0,01% rente is het zelfs 4 miljoen euro.

Wat gebeurt er bij een hogere spaarrente?

Maarrrrr: gaat de spaarrente ooit weer eens omhoog, dan heb je die € 400 veel eerder bereikt. Bij een spaarrente van 1% kun je nog maar € 40.000 belastingvrij spaargeld aanhouden. Dusss bij een spaarrente van 2% wordt je vrijstelling zelfs maar € 20.000? Nee, dat dan weer niet, want er blijft een standaard minimum heffingvrij vermogen voor iedereen van iets meer dan € 30.000, zoals dat nu ook al is.

Spaarders die ook beleggen

En hoe zit het dan als je naast spaargeld ook beleggingen hebt? Die € 400 belastingvrij rendement gaat over je hele vermogen bij elkaar. Alleen wordt voor beleggingen wel met een ander rendementspercentage gerekend. In het voorstel van Snel gaat hij uit van gemiddeld 5,33% beleggingsrendement - het maakt niet uit om wat voor beleggingen het gaat. Daarmee is die € 400 snel bereikt, wie naast sparen ook aan beleggen doet is waarschijnlijk niet gunstig uit.

Veilige beleggingen extreem ongunstig

Extreem ongunstig is het voor de veilige beleggingen zoals staatsobligaties. Die leveren voorlopig bij lange na geen 5,33% rendement op, maar gelden voor de fiscus wel als beleggingen en worden dus ook zo belast. 

Kortom: het klinkt in eerste instantie als een enorm groot gebaar van de overheid, maar als je het voorstel beter bekijkt is dat nog maar de vraag. 

Misschien ook interessant om te lezen?

Geld terug van de belasting over spaargeld?
03-02-2022

De belasting over spaargeld in box 3 is niet in orde - de overheid moet geld gaan terugbetalen. Krijg jij ook compensatie? En wat gaat er veranderen?

Lees verder
Belastingvrij sparen, kan dat nog?
10-03-2021

Sparen zonder belasting te betalen? Belastingvrij sparen is geen speciale regeling meer maar kan nog steeds, check hier wat je daarvoor kunt doen.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.