Wie spaart gaat voor de hoogste spaarrente, toch? Sparen.com zet de actuele spaarrentes van verschillende soorten rekeningen voor je op een rij. Ga jij voor Vrij sparen - helemaal zonder voorwaarden - of zet je jouw geld vast met Deposito sparen? Bij Sparen.com vind jij jouw rekening met de hoogste rente!

De hoogste spaarrente - dat is waar het voor veel mensen om gaat als ze sparen. Je zet geld op een spaarrekening en als je het niet opneemt groeit het vanzelf: de bank 'schrijft rente bij'. Hoe hoger de rente, hoe sneller je saldo groeit.

Spaarrentes vergelijken

Daarom is het slim om altijd op zoek te gaan naar de bank die de hoogste spaarrente heeft. De verschillen tussen de rentevergoedingen van banken zijn groot: in Nederland - en internationaal nog veel sterker.

Land van de spaargarantie

Vergeet bij het vergelijken van spaarrentes niet te checken welke spaargarantie er geldt voor de bank die je overweegt. Je wilt natuurlijk wel dat je geld veilig is en dat je het zeker weten terugkrijgt - toch?

Dat zit zo: we kunnen tegenwoordig vanuit Nederland sparen in heel veel Europese landen. Sparen in het buitenland levert vaak een flink hogere spaarrente op, dus dat kan interessant zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat het spaargeld dan niet meer onder de Nederlandse spaargarantie valt, maar onder het depositogarantiestelsel van dat andere land.

Wat is de hoogste spaarrente die voor jou als Nederlandse spaarder mogelijk is?

De hoogste spaarrente op een spaarrekening die je vanuit Nederland kunt openen is op dit moment 3,50%. Dit krijg je op een spaarrekening bij Banca Progetto (via Raisin) - dan spaar je onder het Italiaanse depositogarantiestelsel (Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi).

Hoogste rentes op spaarrekeningen in Europa

De hoogste spaarrentes voor Nederlandse spaarders op spaarrekeningen (met of zonder voorwaarden) in de verschillende Europese landen:

Sparen in België hoogste rente is 3,30% bij CKV Spaarbank (via Raisin)
Sparen in Duitsland hoogste rente is 2,60% bij Scalable Capital
Sparen in Estland hoogste rente is 3,24% bij InBank (via Raisin)
Sparen in Frankrijk hoogste rente is 3,30% bij Distingo Bank (via Raisin)
Sparen in Italië hoogste rente is 3,50% bij Banca Progetto (via Raisin)
Sparen op Malta hoogste rente is [RATE] bij [NAME]
Sparen in Nederland hoogste rente is 2,60% bij Yapi Kredi
Sparen in Spanje hoogste rente is 3,40% bij Santander Consumer Bank
Sparen in Zweden hoogste rente is 3,29% bij Nordax Bank (via Raisin)

Alle spaarrekeningen vergelijken

Neem zeker ook een kijkje bij de deposito's. Door geld voor een tijdje vast te zetten kun je vaak een hogere rente krijgen dan op een spaarrekening!

Check de depositorentes

Alles over veilig sparen

In onze uitgebreide vergelijkingen kun je gemakkelijk zien door welk land het spaargeld op die rekening gegarandeerd wordt: er staat een vlaggetje bij!

Landenvlaggetjes

Loop die hogere rente niet mis

Neem dus regelmatig de moeite om de rentes te bekijken, zodat je geen rente misloopt. Spaarrentes vergelijken gaat heel eenvoudig met Sparen.com. Je kunt kiezen uit verschillende vergelijkingen:

Kijk niet alleen naar de hoogste spaarrente...

Maar let op: alléén letten op de hoogste rente is ook niet verstandig. Kijk altijd ook naar de andere aspecten van de rekening die je op het oog hebt. Aan welke zaken moet je dan denken?

  • Regels van de bank of de specifieke rekening
  • Land van de spaargarantie

Regels bij sparen

Sparen kan op allerlei soorten rekeningen. Een veel gebruikte verdeling van deze soorten:

  • spaarrekeningen zonder voorwaarden
  • spaarrekeningen met voorwaarden
  • deposito rekeningen

Spaarrekeningen zonder voorwaarden

Aan deze spaarrekeningen kleven geen voorwaarden, je bent helemaal vrij in hoe je hierop spaart.

Het kan wel zijn dat je zo'n rekening alléén kunt openen als je bij dezelfde bank een betaalrekening hebt of opent. Dat laten we in onze uitgebreide vergelijking zien met een uitgelicht betaalpasje:

Betaalrekening verplicht

Spaarrekeningen met voorwaarden

Er zijn veel rekeningen waarop je niet volledig vrij bent in je spaargedrag. Dat noemen we 'spaarrekeningen met voorwaarden'. We laten dit in de vergelijking zien met een uitgelicht slotje:

Slotje: spaarrekening met voorwaarden

Van lichte voorwaarden tot pittige beperkingen

Het kan gaan om hele lichte voorwaarden (waar je misschien helemaal geen last van hebt), maar ook om pittige beperkingen. In ruil voor die beperkingen geeft de bank jou dan een hogere spaarrente dan bij helemaal Vrij sparen.

Aan wat voor beperkingen kun je denken? Een aantal voorbeelden:

  • eisen aan het saldo: een minimum of een maximum
  • rente die afhankelijk is van het saldo op de rekening
  • een minimaal bedrag dat je op de rekening moet storten - bij het openen ervan of zelfs elke maand
  • juist dat je geen geld meer kunt bijstorten op de rekening
  • geld opnemen kan niet zomaar: je moet het aanmelden of er is een maximum aan het aantal opnames 

Nog veel meer over voorwaarden bij sparen

Welke voorwaarden er gelden voor een spaarrekening, dat laten we zien bij de details van de rekening. Die krijg je in beeld als je op de naam van de bank klikt:

Details spaarrekening Rabobank

Deposito rekeningen

Een deposito is echt iets anders dan een spaarrekening. Je maakt een afspraak met de bank dat je een bepaald bedrag voor een periode vastzet. Je krijgt dan een rente die niet kan veranderen, die staat dus ook vast.

Hogere rente, geld staat vast

De depositorente is meestal hoger dan de rente op een spaarrekening. Maar let op: je kunt het geld dan ook niet opnemen tot dat de einddatum van het deposito bereikt is.

Vergelijk rente, voorwaarden & garantie

Kortom: bij het vergelijken van spaarrekeningen en spaar deposito's let je op de rente, op de voorwaarden en op de spaargarantie. Zo kom je tot de juiste keuze voor een manier van sparen die past bij wat jij belangrijk vindt.

Deze website maakt gebruik van Cookies.