Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op vrijdag 13 oktober 2023
  • besparen
  • spaardoelen

Vanaf nu gaan we het hier op Sparen.com niet meer alleen hebben over sparen, ook besparen zal regelmatig aan bod komen. Als je (meer) geld wilt sparen moet dat geld immers érgens vandaan komen. Eén van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is door te besparen op je uitgaven. Best logisch dus om op Sparen.com aandacht te besteden aan geld besparen.

Starten met besparen - where to begin?

Where to begin als je wilt starten met besparen? Het begint bij weten waaróp je kunt en wilt bezuinigen. Als je geen idee hebt waar je jouw geld aan uitgeeft is het ook heel moeilijk om te bepalen welke uitgaven ook wel wat minder kunnen.

Inkomsten en uitgaven op een rij... sáái!

Alles begint dus - dat vind je misschien heel saai maar het is niet anders - met het op een rij zetten van jouw inkomsten en uitgaven. Moet je helemaal zelf verzinnen hoe je dat aanpakt? Welnee, o.a. het Nibud heeft handige tools!

Stappenplan Grip op Geld

Nibud

Waar wil je naartoe sparen?

Ook is het belangrijk om te bepalen waar je naartoe wilt sparen. Dat kan een aankoop zijn of een bedrag, maar zonder doel is het gewoon veel lastiger om stappen te zetten. Want waarom zou je besparen, dingen laten, als je niet weet waarvoor je dat doet?

Over geld praat je niet ... of juist wel

Heb je geen specifiek doel? Kijk dan eens naar de reis van Vincent Kouters, die zich voornam om 'tonnair' te worden. Tonnair: iemand die een ton heeft. Een stuk beter bereikbaar dan miljonair toch? Hij deed het in een jaar of vijf... hoe? Je leest het in zijn fijne en prima te volgen boek Over geld praat je wel!

Over geld praat je wel - boek Vincent Kouters

Vincent heeft trouwens ook een enorm vermakelijke podcast: Over geld praat je niet, samen met Aaf Brandt Corstius (die zie je ook op de cover van zijn boek hierboven). Aanrader: elke aflevering zit bomvol inspiratie voor jouw eigen traject om goed met geld om te gaan.

Begin van jouw bespaarreis 

Dat is het begin van jouw bespaarreis: weten wat er aan geld binnenkomt, waar het vervolgens naartoe gaat, en bepalen waar je naartoe wilt sparen. Best een klus inderdaad - en daarna begint het pas echt. Dat komt in de volgende blog over besparen!

Misschien ook interessant om te lezen?

Sparen voor zorg - zorg voor spaargeld!
26-09-2023

De zorgpremie gaat weer flink omhoog volgend jaar. Hoe moet het met de bekostiging van de zorg? Misschien een eigen zorgbudget opbouwen?

Lees verder
Sparen zonder doel?
12-09-2023

Waarom spaar jij? Als je een helder doel hebt is het duidelijk, maar zo niet... waarom zou je dan sparen? Dat kunnen wij je wel vertellen!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.