Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 12 september 2023
  • spaardoelen
  • spaarrente

Sparen, geld apart zetten, waarvoor doe je dat eigenlijk? Heb jij een duidelijk doel voor ogen of bouw je gewoon een buffer op voor situaties die je niet zag aankomen?

Sparen met een duidelijk doel

Veel mensen sparen met een bepaald doel voor ogen. Ze willen geld bij elkaar schrapen voor een andere auto, een vakantie, hun pensioen of wat dan ook. Hoe concreter het doel, hoe makkelijker het is om minder geld uit te geven en zo de spaarpot te spekken. Als je weet hoeveel geld je nodig hebt op welk moment is het simpel om uit te rekenen hoeveel je dan per maand opzij moet leggen.

Afbeelding van jouw spaardoel op de koelkast

Als je zoekt naar tips om makkelijker te sparen vind je bijvoorbeeld het idee om een afbeelding van jouw spaardoel op te hangen op een plek in het zicht. Op de koelkast ofzo. Zodat je er steeds aan herinnerd wordt dat je wilt sparen, en  vooral waarvoor. 

Reminder op de koelkast

Sparen zonder doel!

Toch is óók belangrijk om te sparen zonder duidelijk doel. Een buffer op te bouwen voor kosten die je niet ziet aankomen. Voor uitgaven die je niet kunt voorzien, die je overkomen. Als je daarvoor op dat moment geen geld hebt kun je behoorlijk in de problemen komen.

Spaardoel verstoren

Natuurlijk kun je op zo'n moment jouw spaarpot voor die auto, die vakantie of dat pensioen aanspreken. Dan voorkom je die problemen. Alleen wordt dan dat spaardoel wel enorm verstoord. Nu is het ene spaardoel noodzakelijker dan het andere, maar toch. Het is niet heel motiverend als je door onverwachte kosten toch niet op vakantie kunt.

Geld zonder bestemming

Daarom is het goed om een behoorlijke spaarpot te vullen met geld zonder bestemming. Dat is niet hetzelfde als 'doelloos sparen'. Er is dan wel geen vast doel, maar wat dacht je van het veilige en zekere gevoel dat je hebt als je weet dat je een onverwachte tegenvaller prima kunt opvangen? Een goede nachtrust is ook heel veel waard toch?

Saldo groeit het snelst met de hoogste spaarrente

Of je nu met of zonder doel spaart... het saldo kan op twee manieren groeien. Door het bijstorten van spaargeld en door de bijschrijving van de rente. Hoe hoger het rentepercentage, hoe sneller jouw spaarsaldo groeit. Dus check regelmatig of je nog wel bij de juiste spaarbank zit en zo niet: boek je geld over naar een andere spaarrekening!

Spaarrekeningen vergelijken

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrente schiet omhoog, inflatie waanzinnig omlaag
29-09-2023

In de laatste week van september zijn veel spaarrentes verhoogd. En dan komt het CBS met een inflatie die bijna nul is. Sparen levert weer geld op!

Lees verder
Sparen voor zorg - zorg voor spaargeld!
26-09-2023

De zorgpremie gaat weer flink omhoog volgend jaar. Hoe moet het met de bekostiging van de zorg? Misschien een eigen zorgbudget opbouwen?

Lees verder
Gratis geld met nieuwe spaarrekening of deposito
22-09-2023

Wil je makkelijk geld verdienen? Open een nieuwe spaarrekening of deposito met een hogere rente dan je nu krijgt. Dat is gewoon gratis geld!

Lees verder
Hoogste spaarrente nu elke dag anders!
19-09-2023

De renteverhoging door de ECB heeft de spaarrente weer in beweging gebracht: de hoogste rente op spaarrekeningen en deposito's verandert nu bijna dagelijks.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.