Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 12 september 2023
  • spaardoelen
  • spaarrente

Sparen, geld apart zetten, waarvoor doe je dat eigenlijk? Heb jij een duidelijk doel voor ogen of bouw je gewoon een buffer op voor situaties die je niet zag aankomen?

Sparen met een duidelijk doel

Veel mensen sparen met een bepaald doel voor ogen. Ze willen geld bij elkaar schrapen voor een andere auto, een vakantie, hun pensioen of wat dan ook. Hoe concreter het doel, hoe makkelijker het is om minder geld uit te geven en zo de spaarpot te spekken. Als je weet hoeveel geld je nodig hebt op welk moment is het simpel om uit te rekenen hoeveel je dan per maand opzij moet leggen.

Afbeelding van jouw spaardoel op de koelkast

Als je zoekt naar tips om makkelijker te sparen vind je bijvoorbeeld het idee om een afbeelding van jouw spaardoel op te hangen op een plek in het zicht. Op de koelkast ofzo. Zodat je er steeds aan herinnerd wordt dat je wilt sparen, en  vooral waarvoor. 

Reminder op de koelkast

Sparen zonder doel!

Toch is óók belangrijk om te sparen zonder duidelijk doel. Een buffer op te bouwen voor kosten die je niet ziet aankomen. Voor uitgaven die je niet kunt voorzien, die je overkomen. Als je daarvoor op dat moment geen geld hebt kun je behoorlijk in de problemen komen.

Spaardoel verstoren

Natuurlijk kun je op zo'n moment jouw spaarpot voor die auto, die vakantie of dat pensioen aanspreken. Dan voorkom je die problemen. Alleen wordt dan dat spaardoel wel enorm verstoord. Nu is het ene spaardoel noodzakelijker dan het andere, maar toch. Het is niet heel motiverend als je door onverwachte kosten toch niet op vakantie kunt.

Geld zonder bestemming

Daarom is het goed om een behoorlijke spaarpot te vullen met geld zonder bestemming. Dat is niet hetzelfde als 'doelloos sparen'. Er is dan wel geen vast doel, maar wat dacht je van het veilige en zekere gevoel dat je hebt als je weet dat je een onverwachte tegenvaller prima kunt opvangen? Een goede nachtrust is ook heel veel waard toch?

Saldo groeit het snelst met de hoogste spaarrente

Of je nu met of zonder doel spaart... het saldo kan op twee manieren groeien. Door het bijstorten van spaargeld en door de bijschrijving van de rente. Hoe hoger het rentepercentage, hoe sneller jouw spaarsaldo groeit. Dus check regelmatig of je nog wel bij de juiste spaarbank zit en zo niet: boek je geld over naar een andere spaarrekening!

Spaarrekeningen vergelijken

Misschien ook interessant om te lezen?

Is sparen bij een Nederlandse bank nog interessant?
03-05-2024

Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.

Lees verder
Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.