Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 8 april 2024
  • spaarrente
  • rentewijzigingen

De maand maart 2024 is alweer voorbij - een maand waarin we hier op Sparen.com niets van ons hebben laten horen. Laten daarom we eens kijken wat er vorige maand allemaal gebeurd is op het gebied van spaarrekeningen en spaarbanken!

Spaarrentes vandaag!

Rabobank verhoogde depositorente

Op 12 maart kregen we het bericht dat Rabobank de rentes ging verhogen. Niet op de spaarrekeningen, wel op DoelSparen - dat is de Rabo-naam voor deposito's. Een spaarvorm waarbij je geld vastzet dus. Dat was interessant, aangezien we vooral renteverlagingen zagen langskomen bij de deposito's.

Hoe zat dat bij Rabobank?

Wat krijg je nu op een deposito?

Sparen in Noorwegen

Ook rond die tijd introduceerde het internationale spaarplatform Raisin een nieuw land voor je spaargeld... Noorwegen, daar kun je nu sparen bij Morrow Bank met een best leuke rente.  

Sparen in Noorwegen

Nu verschijnen er wel vaker nieuwe landen in onze vergelijkingen. Toch was dit een bijzondere, want Noorwegen is géén lid van de Europese Unie. Dus hoe zit het dan met de spaargarantie als je geld neerzet bij een Noorse bank?

Meer over Sparen in Noorwegen

Extra interessant was dat je bij een onverhoopt faillissement van een Noorse bank wél terugbetaald krijgt in Euro's, ook al betalen ze daar natuurlijk gewoon met Noorse kronen.

Spaargarantie Zweden aangepast

Bij sparen in Zweden was dat niet zo, terwijl die dan weer wél EU-lid zijn. Maar wat bleek? Het depositogarantiestelsel van Zweden is recent aangepast - zij compenseren buitenlandse spaarders bij een failliete Zweedse bank ook in euro's! Dat scheelt wel echt in de keuze om wel of niet te sparen in Zweden!

Nieuwe Zweedse bank: HoistSparen

Intussen is er bij Raisin ook een nieuwe bank in Zweden bij gekomen: HoistSparen. Zij hebben recent ook nog de spaarrente ietsje verhoogd, waardoor ze nu op de 3e plaats staan bij de hoogste rentes voor sparen zonder voorwaarden. Die plek delen ze met Nordax Bank, ook in Zweden.

Hoogste spaarrentes zonder voorwaarden - 8 april 2024

Hoogste rentes op dit moment

Hoge depositorente 1 jaar vast in Nederland!

Tegen het eind van maart kwam er nóg een Nederlandse bank met een verhoging van de depositorente: Yapi Kredi. Daar krijg je een rente die internationaal meedoet: een deposito voor 1 jaar vast levert er nu 3,60% rente op. Daarmee doet Yapi Kredi nauwelijks onder voor de hoogste 1-jaarsrentes van Fjord Bank (Litouwen) en Rietumu Bank (Letland), die staan op 3,65%.

Belasting betalen over spaargeld

Tot slot is in maart het belastingseizoen weer begonnen: de aangiften van inkomstenbelasting over 2023 stroomden binnen bij de Belastingdienst.

Belastingdienst

Veel meer belasting betalen door hogere spaarrente?

Daarbij is het goed om te weten hoe het zit met de belasting die je betaalt over jouw spaargeld. Want de spaarrente is fors omhoog gegaan in het afgelopen jaar, moet je dan ook veel meer belasting betalen?

Over welke rente betaal je eigenlijk belasting?

Dat valt dan weer mee doordat de Belastingdienst nog steeds uitgaat van een 'fictief rendement'. Best interessant om te weten hoe ze dat percentage eigenlijk bepalen!

Nieuwe spaarrente verwachting

Dat was het wel zo'n beetje aan spaarnieuwtjes in de maand maart 2024. Benieuwd wat wij verwachten van april als het gaat om de spaarrentes? Check onze Spaarrente verwachting!

Misschien ook interessant om te lezen?

Is sparen bij een Nederlandse bank nog interessant?
03-05-2024

Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.