Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 26 februari 2024
  • spaarrente
  • voorspelling
  • depositorente
  • rentewijzigingen

Na een onstuimige periode op het gebied van de spaarrentes is het nu een heel stuk rustiger. Dat maakt het des te interessanter wat we mogen verwachten van de ontwikkeling van de rentetarieven op spaarrekeningen en deposito's.

Hoogste rente deposito 1 jaar vast nu láger dan allerhoogste spaarrente

De trend die al eerder werd ingezet duurde voort in februari: de rente op vrij opvraagbare spaarrekeningen ging bij sommige banken nog omhoog, terwijl de rente op deposito's alleen maar daalde. Daardoor zijn we nu zover dat de hoogste rente die je kunt krijgen als je geld voor een jaar vastzet láger is dan de hoogste rente voor vrij sparen. Dat is niet zoals het hoort te zijn: het vastzetten van geld zou extra rente op moeten leveren. 

Spaarrekening met 4% rente niet in onze vergelijking

Die spaarrekening met de allerhoogste rente - 4,0% bij Trade Republic - vind je trouwens niet terug in onze vergelijking van spaarrekeningen. Waarom niet? Dat leggen we uitgebreid uit op onze andere spaarsite: Waarom Trade Republic (4% rente) niet in onze vergelijking staat.

Trade Republic

Laatste rentewijzigingen: wisselend beeld

Bij de laatste rentewijzigingen voor spaarrekeningen zien we nog steeds een wisselend beeld. Terwijl de ene bank de rente met een forse stap omlaag gooit (CKV Bank: op 15 februari van 3,35% naar 3,14%) zijn er ook nog banken die de spaarrente verhogen:

  • Bigbank : op 12 februari van 3,10% naar 3,30%
  • Collector: op 14 februari van 3,29% naar 3,33%

Die verhogingen hebben in onze ogen vooral met de concurrentie te maken. Als een bank - zeker een bank in het buitenland - extra geld wil binnenharken zullen ze toch een goede rente moeten bieden.

Het beeld bij de deposito-rentewijzigingen is minder wisselend. Vooral heel veel verlagingen, maar zelfs daar hebben we deze maand nog renteverhogingen gezien. De Duitse Aareal Bank verhoogde op 15 februari de rentes voor deposito's van 2 t/m 5 jaar vast. Een bijzondere stap, ongetwijfeld ook weer met de achtergrond om geld uit Nederland aan te trekken.

De Nederlandse bank Credit Europe verhoogde alléén de rente voor 6 maanden vast: van 2,50% naar 3,00%. Dat kan interessant zijn als je verwacht dat de rente op spaarrekeningen hard omlaag gaat.

Verwachting voor spaarrente en depositorente

Over verwachten gesproken... op VanSpaarbankVeranderen.nl hebben we een nieuw item gelanceerd. We gaan daar aan het begin van elke maand een beeld geven van wat wij denken dat er zal gaan gebeuren. Dat doen we niet uit de losse pols - we geven een uitgebreide onderbouwing van die voorspelling.

Voorspelling spaarrentes

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het in werkelijkheid ook zo zal gaan gebeuren... het is en blijft een voorspelling. Kijken in een glazen bol. 

Voorspelling doen over de spaarrente

Maar het is dus geen wilde, uit de lucht gegrepen voorspelling. Als er geen gekke dingen gebeuren in de wereld en op de financiële markten, dan is het een verwachting waarvan de kans groot is dat deze ook zal uitkomen.

Deze voorspelling gaan we elke maand vervangen, zodat je altijd een actuele verwachting van de spaarrentes en depositorentes kunt bekijken. Neem die gewoon mee in jouw overwegingen over wat je zult doen met je spaargeld!

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder
Sparen: wat is er gebeurd in 2023?
03-01-2024

Met de start van 2024 sluiten we het spaarjaar 2023 af. Wat is er gebeurd met de spaarrente, de spaarbanken en andere spaarzaken in Nederland?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.