Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 30 januari 2024
  • spaarbanken
  • spaarrente
  • rentewijzigingen
  • deposito

Vorige week berichtten we over de introductie van verschillende buitenlandse banken op de Nederlandse spaarmarkt, waaronder Santander Consumer Bank. De rentetarieven bij de introductie waren niet bijzonder opvallend, en dit bracht ons tot de vraag of Santander in de toekomst hogere spaarrentes zou bieden. Het antwoord op die vraag is inmiddels duidelijk: ja. De spaarrente bij Santander is vandaag namelijk verhoogd van 3,25% naar 3,66%.

Na deze renteverhoging biedt Santander de hoogste spaarrente die Nederlandse spaarders kunnen krijgen op een spaarrekening met een variabele rente zonder voorwaarden.

Alle spaarrentes vergelijken

Nederlandse banken verlagen de rente

Het contrast tussen buitenlandse banken zoals Santander en banken die onder het Nederlandse garantiestelsel vallen, is al geruime tijd duidelijk merkbaar en wordt alleen maar groter. Terwijl Santander haar rentetarieven verhoogt, zijn de meeste Nederlandse banken juist bezig met het verlagen van hun spaarrentes. Gisteren nog zagen we een verlaging van de spaarrente en depositorentes bij Yapi Kredi Bank. Hoewel deze van oorsprong Turkse bank, zelfs na de renteverlaging van gisteren, nog steeds de hoogste spaarrente biedt onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel, ligt deze met 2,5% aanzienlijk lager dan die van Santander. Het verschil tussen Santander en Nederlandse grootbanken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank is inmiddels opgelopen tot ruim 2%!

Meer Spaargeld bij Nederlandse Banken

Men zou verwachten dat veel Nederlandse spaarders het afgelopen jaar (een deel van) hun spaargeld hebben overgeboekt van Nederlandse banken naar buitenlandse banken. Echter, de realiteit is anders. Recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) tonen aan dat Nederlanders hun banken trouw blijven, ondanks de lage rentetarieven. Het spaartegoed van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken is in 2023 juist met bijna 15 miljard euro gestegen tot 576,3 miljard euro.

Hoewel er in toenemende mate wordt gespaard bij buitenlandse banken, heeft dit dus absoluut nog niet geleid tot een leegloop van de spaartegoeden bij Nederlandse banken.

Conclusie

Ondanks de klachten van Nederlandse spaarders over de lage rentetarieven die door lokale banken worden gehanteerd, lijken Nederlanders hun banken trouw te blijven. Buitenlandse banken zoals Santander bieden aanzienlijk hogere rentes aan (tot wel 2%!). Toch blijven de meeste Nederlandse spaarders loyaal aan hun Nederlandse bank.

Misschien ook interessant om te lezen?

Is sparen bij een Nederlandse bank nog interessant?
03-05-2024

Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.

Lees verder
Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.