Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op vrijdag 3 mei 2024
  • spaarbanken
  • spaarrente

Op Sparen.com vergelijken wij al jarenlang de spaarrentes van vrijwel alle spaarrekeningen die je als Nederlandse spaarder kunt openen. Bekijk je de hoogste spaarrentes van dit moment, dan valt op dat je bij vrijwel alle spaarcategorieen geen Nederlandse banken tegenkomt aan de top van de rentelijstjes. Een vraag die wij vraag krijgen is dan ook: is sparen bij een Nederlandse bank nog interessant?

Waar staat ons spaargeld?

Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volk. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat Nederlandse huishoudens momenteel in totaal ongeveer 470 miljard euro aan spaargeld hebben gestald bij een Nederlandse bank. Dat bedrag groeit de laatste jaren weer hard.

Buitenlandse banken doen nauwelijks mee

Uit cijfers van DNB en de Europese Centrale Bank blijkt dat eind vorig jaar ongeveer 12,3 miljard euro aan Nederlandse banktegoeden op rekeningen in het buitenland stond. Het ging hierbij specifiek om niet-Nederlandse banken in de Eurozone.

Via het spaarplatform Raisin kan ook gespaard worden bij banken buiten de eurozone, zoals Zweden en Noorwegen. Hoeveel geld daar staat, kunnen wij niet achterhalen. Het is dus ook lastig om te bepalen hoeveel de Nederlandse spaarders in totaal hebben gestald in het buitenland. Maar stel dat we uitgaan van (een schatting van) 15 miljard, dan staat dus momenteel ongeveer 97% van het spaargeld bij Nederlandse banken. En dat ondanks het feit dat de rentes bij buitenlandse banken al geruime tijd veel hoger zijn.

Nederlandse grootbanken

Duiken we nog wat dieper in de cijfers, dan blijkt dat het overgrote deel van het Nederlandse spaargeld staat bij één van de Nederlandse grootbanken, te weten de Rabobank, ING Bank, ABN AMRO of de SNS bank. Opvallend, omdat de huidige spaarrente bij deze banken heel laag is. De Nederlandse grootbanken bieden hun spaarders momenteel ongeveer 1,5% rente. Dat is minder dan de helft (!) ten opzichte van de buitenlandse banken aan de top van de rentelijstjes. Maar ook veel lager dan veel andere banken die gewoon onder het Nederlandse garantiestelsel vallen.

Vergelijk alle spaarrekeningen

Moet je nog sparen bij een Nederlandse grootbank?

Je kunt je dan ook afvragen of je nog zou moeten sparen bij een Nederlandse grootbank. En wat ons betreft is het antwoord op deze vraag ook vrijwel altijd nee.

Alleen voor spaarders met heel weinig spaargeld die het spaargeld vaak ook weer nodig hebben gedurende het jaar kan het logisch zijn om te sparen bij de bank waar ze hun betaalrekening hebben lopen. Absoluut gezien levert bij spaarbedragen onder de 5.000 euro een procent extra rente weinig op en zeker als je dan regelmatig geld moet overboeken van en naar een andere bank, dan is het wellicht niet zo interessant om elders te sparen.

Voor vrijwel alle andere situaties zien wij niet in waarom je je spaargeld bij een Nederlandse grootbank zou laten staan.

Kijk ook naar sparen in het buitenland

Kijk je naar de top van de rentelijstjes, dan zie je spaarbanken uit allerlei landen staan. Voor alle landen in onze vergelijkingen geldt dat de spaargarantie gelijk is aan de Nederlandse spaargarantie: 100.000 euro per rekeninghouder per bank(vergunning). Toch kunnen wij ons voorstellen dat je jouw spaargeld het liefst stalt bij een bank uit een land dat economisch betrouwbaar is. Op VanSpaarbankVeranderen.nl houden wij de ratings van een groot aantal landen bij. Ook als je alleen wilt sparen bij een bank uit een land met de hoogste betrouwbaarheid (bijv. Zweden), dan kun je op dit moment nog steeds rentes van meer dan 3% ontvangen.

Alleen sparen bij een Nederlandse bank

Zie je sparen in het buitenland niet zitten, ook dan valt er nog genoeg te kiezen. Zo biedt bijv. Yapi Kredi momenteel een rente van 2,6% en kun je bij DHB Bank zelfs tijdelijk 2,85% ontvangen (zie de actievoorwaarden bij de voorwaarden van de rekening). In beide gevallen gaat het om een gratis spaarrekening waarbij je geen nieuwe betaalrekening hoeft te openen.

Kortom: wil je een hoger rendement op je spaargeld, wees dan kritisch waar je je geld neerzet. Je kunt natuurlijk blijven sparen bij de ING Bank, Rabobank, ABN AMRO Bank of SNS Bank, maar besef dan dat je jaarlijks een behoorlijk rendement laat liggen...

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.