Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op vrijdag 26 januari 2024
  • spaarbanken
  • spaarrente
  • rentewijzigingen
  • deposito

Januari 2024 is alweer bijna voorbij en oh - wat is het een onstuimige maand! Niet alleen qua weer met vrieskou, sneeuw en stormen... ook in de wereld van sparen is het een roerige maand.

Spaarrentes vergelijken

Dalende en stijgende rentes voor spaargeld

Aan het begin van deze maand keken we terug naar de gebeurtenissen in 2023 en naar onze verwachtingen voor de spaarrente in 2024. Samengevat hadden we het idee dat het volgende zou gaan gebeuren dit jaar:

  • depositorentes dalen verder - zeker als de Europese Centrale Bank (ECB) de rente omlaag gooit
  • rentes op spaarrekeningen zullen nog eventjes wat stijgen - maar niet veel en ook niet heel lang meer

De maand januari heeft tot nu toe laten zien dat dit allemaal wel klopte. Met één kanttekening: er zijn een paar nieuwe banken actief geworden in Nederland die de boel weer wat hebben opgeschud.

Dochters van internationale bankreuzen

Er kwamen deze week twee nieuwe spaarbanken bij in de vergelijkingen. Allebei dochters van hele grote internationale banken. 

Santander uit Spanje - via België

Als eerste kwam het Spaanse Santander met een aanbod voor Nederlandse spaarders. Wist je dat dit één van de grootste banken van Europa is? Bij Santander Consumer Bank (bijkantoor in België) kunnen we nu spaarrekeningen en deposito's openen. Je krijgt hier dan een Belgisch rekeningnummer, maar het geld valt onder het depositogarantiestelsel van Spanje.

Grootste banken van Europa
Bron: InsiderIntelligence.com

Credit Agricole uit Frankrijk - via Italië

Vervolgens kwam CA Auto Bank  met deposito's via het internationale spaarplatform Raisin. Dit is een volle dochter van de internationale bankreus Credit Agricole.... en die is nog weer groter dan Santander. CA Auto Bank is dan weer een bank in Italië, waardoor het spaargeld onder de Italiaanse spaargarantie valt.

Depositorentes dalen inderdaad

Een blik op de laatste rentewijzigingen bij deposito's laat zien dat de depositorentes inderdaad verder aan het dalen zijn. Bijna alle pijlen zijn rood en wijzen naar beneden. 

Deposito 2 jaar vast: hogere rente bij Credit Agricole 

CA Auto Bank lanceerde depositosparen in Nederland en verstoorde daarmee de dalende lijn bij de hoogste depositorentes. Voor 2 jaar vast bieden ze een rente van 4,20% en passeerde daarmee de nummer 1 van dat moment - Banca Progetto met 4,00%. 

Credit Agricole Group

Hoogste rente op spaarrekeningen stijgt nog steeds

De spaarrekeningen doen nog niet mee met de dalende rentes. Anadolubank en CKV Bank leken een lijn in te zetten met een verlaging van de spaarrente begin januari - maar andere banken volgden niet. Sterker nog, andere banken verhóógden juist de rente op hun spaarrekening: Distingo Bank en Inbank. 

Concurrentie om nummer 1 positie

Inmiddels heeft Inbank dan wel alweer een renteverlaging doorgevoerd, maar Nordax juist nog een kleine verhoging. Bij die mini-stapjes bij de spaarrentes draait het nogal om het veroveren of heroveren van de hoogste positie in de vergelijking van spaarrekeningen. 

Gaat Santander voor hogere spaarrentes zorgen?

De spaarrekening van Santander werd afgelopen maandag opengesteld voor Nederlandse spaarders. Alleen de rente van 3,20% is nog niet om over naar huis te schrijven: daarmee komen ze niet in de top 5 van hoogste spaarrentes. Maar... wat niet is kan natuurlijk nog komen!

Santander Consumer Bank

Misschien ook interessant om te lezen?

Is sparen bij een Nederlandse bank nog interessant?
03-05-2024

Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.

Lees verder
Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.