Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 12 april 2021
  • spaarvormen

Rente krijg je nauwelijks op je spaargeld tegenwoordig. Dat kan ervoor zorgen dat je gaat kijken naar andere manieren om rendement uit je spaarcenten... logisch, je bent zéker niet de enige. Beleggen in aandelen en crypto's wordt steeds populairder. Is dat voor jou ook een goed idee?

Beleggen goed plan?

Of beleggen een goed plan is, daar kunnen we geen algemene uitspraak over doen. Dat ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie en wensen. Denk je er serieus over na, kijk dan altijd goed naar de risico's van de belegging(en) die je kiest.

Geld laten groeien met beleggen

Risico's van beleggen

Spaarders denken bij beleggen als eerste aan risico. Dat is goed: beleggen brengt gewoon altijd enig risico met zich mee. Soms heel weinig, soms heel veel - het ligt er helemaal aan waar je in gaat beleggen. 

Van staatsobligaties tot bitcoin

De risico's lopen enorm uiteen. Wie staatsobligaties van ons eigen land koopt is aan het beleggen, maar met een heel laag risico. Dat risico zit in de kans dat de Nederlandse staat failliet gaat... niet zo groot zeg maar. Kies je voor beleggen in opties, bitcoin of andere cryptocurrency... dan moet je simpelweg beseffend dat je écht een risico neemt. 

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen wordt steeds populairder, ook met kleine bedragen. De lage spaarrente is één van de redenen voor die populariteit. Een andere is de opkomst van handige beleggingsapps zoals Bux Zero waarmee je zonder of met hele lage kosten kunt beleggen in aandelen.

Kleine bedragen beleggen

De ouderwetse route via de bank, daarbij komen best wat kosten kijken. Daardoor was het niet zo interessant voor beleggen met kleine bedragen. Nu kan dat veel makkelijker en is het vooral voor jongeren een soort van hobby om wat te investeren in aandelen en daarmee te spelen.

Hoeveel risico loop je met aandelen?

Ook met beleggen in aandelen loop je altijd enig risico. Jouw aandelen kunnen minder waard worden - dat zie je dagelijks in de koersschommelingen. Er zijn dagen dat de koersen dalen en dagen dat de koersen stijgen. Welke aandelen stijgen en welke dalen, dat ligt aan van alles. De resultaten van en verhalen over het bedrijf, maar ook algemene economische ontwikkelingen, uitspraken van politici en zelfs  het weer kunnen de koersen beïnvloeden.

Aandelenkoersen

Geld kwijt bij faillissement

Het ergste wat er met een aandelenbelegging kan gebeuren is dat het bedrijf waarin je geld hebt gestoken failliet gaat. Als aandeelhouder ben je voor een heel klein stukje mede-eigenaar van dat bedrijf. Gaat het failliet, dan is je geld gewoon weg - krijg je er niets voor terug. 

Risico spreiden

Bij beleggen hoort dus altijd enig risico - soms heel klein, soms aanzienlijk, vaak er tussenin. Dat risico kun je verkleinen door niet 'op één paard te wedden'. Oftewel: door het geld dat je in beleggingen steekt te spreiden. Door niet het hele bedrag in één aandeel te stoppen, maar te spreiden over meerdere bedrijven. Door een mix te maken van beleggingen met weinig en meer risico.

Geld verdelen over sparen en beleggen

Dat spreiden geldt trouwens niet alleen voor beleggingen. Het gaat om het totale bedrag dat je beschikbaar hebt. Houd altijd een deel op een spaarrekening, ook al geeft die nauwelijks rente. Voor spaargeld heb je de garantie dat het niet verdwijnt, dat is een mooie basis. En je kunt het op elk moment opnemen als je een uitgave moet doen.

Beleggen doe je dan met geld dat je in elk geval niet op korte termijn nodig hebt. Als je dan ook je beleggingen nog mooi spreidt, dan kun je het risico behoorlijk beperken en toch meer rendement maken dan die schamele spaarrente.

Check de spaarrente

Misschien ook interessant om te lezen?

Wat is slimmer: spaarrekening of deposito?
24-01-2023

Heb je aardig spaargeld zonder plannen? Dan kun je een deposito overwegen. Het verschil met een spaarrekening is soms maar klein, zoals bij CiviBank in Italië!

Lees verder
Crypto's - ben je gek als je niet meedoet?
07-06-2021

Crypto's zijn enorm in het nieuws - ben je nou gek als je jouw spaargeld niet in bitcoin of andere cryptovaluta gaat investeren? Of toch beter niet doen?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.