Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 7 juni 2021
  • spaarvormen

Als je het nieuws een beetje volgt kun je er niet omheen: bitcoin en andere cryptovaluta. Is het nou een goed plan om daar je spaargeld in te stoppen?

Beleggen met je spaargeld: goed idee?

We hadden het al eerder over de vraag of beleggen met je spaargeld een goed idee is. Daarbij ging het vooral over aandelen en het spreiden van je beleggingen - met een goede spreiding wordt het risico van beleggen een stuk kleiner.

Hoog rendement = groot risico

Buiten dat is het ook belangrijk om te beseffen dat beleggen altijd risico met zich meebrengt. Hoe hoger het voorgespiegelde rendement - hoe groter het risico... dat is de basisregel die je echt in je achterhoofd moet houden. Zodra er geroepen wordt dat je een hoog rendement kunt halen met weinig of zelfs zonder risico... dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. 

Hoog rendement zonder risico?

"If it sounds too good to be true... it probably is"... niet in sprookjes geloven als het om je geld gaat!

Bitcoin en andere crypto's

Maar hoe zit dat met crypto's? Is dat nou veiliger of minder veilig dan beleggen in aandelen? Gezien de enorme fluctuatie van de koersen bij bitcoin en andere cryptocurrency kunnen we wel stellen dat het minder veilig is - alhoewel de vergelijking met aandelen natuurlijk wel afhangt van de vraag in wélke aandelen je geld wilt steken. Het ene aandeel is het andere niet.

Invloed van Elon Musk

Een heel lastig en misschien wel vertekenend element in de cryptomarkt is de invloed van één persoon: Elon Musk. Als deze man iets op Twitter roept over bitcoin of dogecoin of andere crypto heeft dat direct effect op de koersen. Is hij enthousiast en roept hij dat Tesla een berg crypto's koopt - schiet de koers omhoog. Even later is hij kritisch op het energieverbruik van het minen (alsof dat pas nu bekend is) en duikt de koers naar beneden. Heel bijzonder hoe één man zo'n invloed kan hebben op de wereldwijde cryptomarkt... eng ook wel.

Cryptovaluta - bitcoin

Cryptosparen - lekker veilig?

Nu lees je ook weleens iets over 'cryptosparen'. Dat klinkt lekker veilig, sparen in crypto's. Of is het dat toch niet? Daar gingen we vorige week uitgebreid op in op VanSpaarbankVeranderen.nl: Cryptosparen in euro's tegen hoge rente.

Geen spaargarantie

De conclusie: nee - niet veilig te noemen. Je bent niet afhankelijk van de crypto-koersen omdat je de euro's aanhoudt, maar je bent wél afhankelijk van het voortbestaan van het betreffende platform. Als dat ter ziele gaat is er geen spaargarantie van toepassing, dan ben je het geld gewoon kwijt.

Investeren voor lange termijn of actief traden

Zowel bij crypto's als bij aandelen - eigenlijk bij elke vorm van beleggen - zijn er twee groepen mensen:

  1. Investeerders voor de lange termijn
  2. Actieve traders

Investeren voor de lange termijn

Wie investeert voor de lange termijn kiest een belegging, steekt daar geld in en gaat zich daar niet dagelijks mee bezighouden. Houdt de koersen misschien zijdelings in de gaten, misschien helemaal niet. De belegging is gekozen met als idee dat het op de langere termijn een beter resultaat zal opleveren dan sparen - niet met het idee dat er in no-time grote winsten mee geboekt worden.

Actief traden

De actieve traders zijn dagelijks bezig met koersen, met kopen en verkopen, met strategieën en grafieken. Dat is een heel andere tak van sport, eentje waarvoor je kennis en visie nodig hebt. Waarbij je niet in de stress schiet bij dalende koersen maar die juist benut. Waarbij je ook niet alleen maar meer, meer, meer wilt maar ook op strategische moment je winst pakt. 

Cryptohype onder jongeren

Met name onder jongeren is er een ware cryptohype. De cryptogoeroes schieten als paddenstoelen uit de grond met online trainingen waarmee je voor veel geld kunt leren hoe het werkt. Die het laten lijken alsof actief traden voor iedereen is weggelegd - terwijl je daar ook flink mee de mist kunt ingaan.

Inspelen op FOMO

Die goeroes spelen handig in op de Fear Of Missing Out (FOMO), waar we als mens allemaal last van hebben. De één meer dan de ander, en dikke kans dat jongeren er gevoeliger voor zijn. Ze willen de boot niet missen, niet later tot de conclusie komen dat ze wél mee hadden moeten doen. Dat ze zichzelf enorm benadeeld hebben door niet in te stappen. Dus stappen ze wel in - vaak zonder echt te begrijpen waar ze mee bezig zijn.

Crypto's de toekomst van de wereldwijde economie?

Misschien is het helemaal geen hype en is het wel degelijk de toekomst van de wereldwijde economie, we zullen het meemaken. 

Crypto's kopen van je spaargeld?

Goed plan voor je spaargeld?

Terug naar de vraag of je er je spaargeld in moet stoppen? In onze ogen alleen als het geld is dat je over hebt, dat je niet ergens voor nodig gaat hebben. Bedragen waarvan het in feite niet uitmaakt als ze volledig zouden verdampen. Daarmee kan het leuk en interessant zijn om te kijken wat er gebeurt in crypto's. En mis je in elk geval niet helemaal die boot.

Heb je geen last van FOMO en wil je dat je geld volledig veilig is? Dan kun je er beter niet aan beginnen!

Misschien ook interessant om te lezen?

Wat is slimmer: spaarrekening of deposito?
24-01-2023

Heb je aardig spaargeld zonder plannen? Dan kun je een deposito overwegen. Het verschil met een spaarrekening is soms maar klein, zoals bij CiviBank in Italië!

Lees verder
Spaargeld toch maar beleggen?
12-04-2021

De spaarrente is bijzonder mager, dus kijken steeds meer spaarders ook naar beleggen om meer rendement te maken. Is dat een goed idee?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.