Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 24 januari 2023
 • spaarvormen
 • spaarvoorwaarden
 • deposito

Heb jij een leuk gevulde spaarpot en wil je een lekkere rente krijgen? Dan zit je misschien wel verlekkerd te kijken naar de hoogste rentes bij sparen: die bij de deposito's.

Hogere spaarrente

De depositorentes liggen behoorlijk hoger dan de rente op spaarrekeningen...

Rente bij vrij sparen

Vrij sparen - vrij opvraagbare spaarrekeningen zonder voorwaarden - levert op dit moment maximaal 2,0% op. Dat is dan bij Trade Republic, wat veel spaarders toch een beetje een ingewikkeld verhaal (zit in Duitsland maar garantie in Ierland) vinden. De volgende in de ranglijst van spaarrekeningen is Bunq met 1,31%, daarna volgen Bigbank (Estland) met 1,30% en Renault Bank (Frankrijk) met 1,25%.

Rente bij deposito's

Leg daar de depositorentes naast van 1 jaar vast - niet bizar lang, die lopen op tot wel 3,00% op dit moment. Bij Banca Progetto dan wel, in Italië... de toprentes daar komen allemaal uit Italië, Portugal en Estland. Het best renderende deposito onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vind je bij Credit Europe Bank met 2,15% voor 1 jaar.

Verschil tussen spaarrekening en deposito

Het verschil tussen spaarrekeningen en deposito's is groot, niet alleen qua rente. Zéker als je de volledig vrij opvraagbare spaarrekeningen zonder voorwaarden naast de deposito's legt:

 • variabele rente vs vaste rente
 • vrij opneembaar vs niet opneembaar
 • geen minimum saldo vs wel een een minimum saldo

Deposito's die wel opneembaar zijn

Nu zag ik dat er ook deposito's zijn waar je het geld wel zonder boete van kunt opnemen, bijvoorbeeld bij CiviBank. Je krijgt alleen geen rente als je het geld opneemt voor het eind van de vastgelegde looptijd.

CiviBank in Italië

Spaarrekeningen die niet vrij opneembaar zijn

Dan zijn er nog de spaarrekeningen mét voorwaarden. Daar zitten rekeningen tussen waar je helemaal niet van kunt opnemen, maar dat is vooral bij jeugdrekeningen. Je weet wel, waar ouders of grootouders op sparen voor hun kind.

Bijzondere tussenvorm bij CiviBank

Bij CiviBank (Italië) kun je tegenwoordig ook een spaarrekening openen. Dat is vrij apart, want de meeste van die buitenlandse banken via Raisin bieden alleen deposito's aan.

Raisin - Internationaal spaarplatform

Alleen Renault Bank, Klarna en Nordax Bank hebben ook een spaarrekening in het aanbod - maar dat zijn dan ook spaarrekeningen zonder voorwaarden.

Sparen zonder voorwaarden

Spaarrekening met flink wat voorwaarden

Die van CiviBank is dat niet: het is een spaarrekening met flink wat voorwaarden. En een leuke rente: 1,50% is zeker niet onaardig. De voorwaarden zijn dus pittig:

 • storting minimaal € 20.000
 • bijstorten kan niet
 • opnemen kan alleen als je alles in één keer opneemt (dus niet in delen)
 • bij opnemen geldt een opzegtermijn van 31 dagen

Het grappige is: dit zijn precies dezelfde voorwaarden als bij een deposito van CiviBank. Die kun je ook opnemen met diezelfde opzegtermijn, alleen krijg je dan géén rente vergoed.

Lijkt sterk op een deposito

Eigenlijk lijkt deze spaarrekening in alle opzichten op het deposito, van CiviBank (2,75% rente bij 1 jaar) met twee belangrijke verschillen:

 • de rente is variabel (op dit moment 1,50%)
 • als je het geld opneemt krijg je rente tot het moment van opnemen

Het is maar net wat je verwacht dat de rente gaat doen in het komende jaar... Stel dat jij € 20.000 hebt zonder plannen daarmee, wat kies jij dan?

Misschien ook interessant om te lezen?

Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder
Nieuwe toprentes op spaarrekeningen en deposito's
31-08-2023

In augustus zijn er mooie nieuwe toprentes verschenen in de vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito's. Nieuwe banken zelfs - interessant voor jou?

Lees verder
Rente op je spaargeld naar 4%
27-06-2023

Spaargeld levert steeds meer op, tot wel 4% rente. Of nee: kán meer opleveren. Bij Rabobank, ABN Amro, ING en SNS valt het nog tegen dus overstappen loont!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.