Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 27 juni 2023
  • rentewijzigingen
  • spaarrente
  • deposito

De spaarrente is al bijna een jaar aan het stijgen. We meldden het vorige maand al, toen we de hoogste spaarrente in 10 jaar tijd hadden bereikt. Sinds die blog zijn de spaar- en depositorentes alleen maar verder omhoog gegaan.

Vrij opvraagbaar spaargeld: 2,42% in Frankrijk

Inmiddels kun je op een vrij opvraagbare spaarrekening alweer 2,42% rente krijgen: bij Renault Bank uit Frankrijk. Misschien zie je ook wel ergens 2,40% staan. Ze kloppen allebei: de 2,40% is de nominale rente, de 2,42% de effectieve.

Nominale en effectieve rente

Dit verschil wordt veroorzaakt doordat Renault Bank de rente elk kwartaal uitbetaalt. Over de uitgekeerde bedragen krijg je vanaf dat moment ook rente, waardoor je in totaal over een jaar bekeken een net wat hoger percentage aan spaarrente binnenharkt.

Spaarrekeningen vergelijken

Spaargeld een jaar vastzetten: 4,00% in Italië

Bij de deposito's is het helemaal gekkenhuis met de rentes. Vorige week bereikte Banca Progetto uit Italië de magische grens van 4,00% voor 1 jaar vast. Vier procent! Wie had dat een jaar geleden durven denken?

Depositorente vergelijken

Allemaal banken in het buitenland

Je ziet het wel: het gaat hier over allemaal banken in het buitenland. Niet alleen de allerhoogste rentes komen daar vandaan - je moet best ver naar beneden in de rentelijsten om bij een spaarrekening of deposito te komen dat onder de Nederlandse spaargarantie valt.

Buitenlandse spaargarantie

Of jij dat belangrijk vindt... dat is heel persoonlijk. Er zijn spaarders die het niet uitmaakt waar hun geld staat, als het maar in een land binnen de Europese Unie (EU) is. Voor elk EU-land geldt immers de verplichting om spaargeld tot € 100.000 per persoon, per bank te garanderen. Met voldoende vertrouwen in het nakomen van die garantie kun je jouw geld dus bij elke bank uit onze lijsten neerzetten.

Voorkeur voor bepaalde landen

Andere spaarders hebben een duidelijke voorkeur voor bepaalde landen, die voelen voor hen meer betrouwbaar dan andere. Zij zetten hun geld bijvoorbeeld wel neer bij Renault Bank (in Frankrijk), maar niet bij Banca Progetto (in Italië).

Alleen sparen met Nederlandse garantie

Weer andere willen echt alleen sparen bij een bank die onder de Nederlandse spaargarantie valt. Gelukkig kun je daar in onze vergelijking eenvoudig op filteren. Door in het filter aan te geven welke landen je okay vindt krijg je een handige lijst van mogelijke spaarrekeningen.

Doe je dat voor de spaarrekeningen zonder voorwaarden, dan kom je tot de ontdekking dat er 4 banken in Nederland zijn die een rente boven de 1,50% vergoeden:

Spaarrente boven 1,50% met NL garantie - 27 juni 2023

Bij de vergelijking van alle spaarrekeningen (dus inclusief die met voorwaarden) zie je er nog veel meer, waaronder Bunq (2,01% en BUX (2,01%).

Alle spaarrekeningen vergelijken

Grootbanken komen niet verder dan 1,00%

De bekende grootbanken ABN Amro, ING, Rabobank en SNS komen momenteel niet verder dan 1,00% rente op een gewone internetspaarrekening. Zelfs binnen de Nederlandse garantie kun je dus eenvoudig tot een vol procent extra rente krijgen... waarom zou je jouw geld dan bij zo'n grootbank laten staan? Als je ergens anders het dubbele kunt krijgen aan rente?

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrente schiet omhoog, inflatie waanzinnig omlaag
29-09-2023

In de laatste week van september zijn veel spaarrentes verhoogd. En dan komt het CBS met een inflatie die bijna nul is. Sparen levert weer geld op!

Lees verder
Sparen voor zorg - zorg voor spaargeld!
26-09-2023

De zorgpremie gaat weer flink omhoog volgend jaar. Hoe moet het met de bekostiging van de zorg? Misschien een eigen zorgbudget opbouwen?

Lees verder
Gratis geld met nieuwe spaarrekening of deposito
22-09-2023

Wil je makkelijk geld verdienen? Open een nieuwe spaarrekening of deposito met een hogere rente dan je nu krijgt. Dat is gewoon gratis geld!

Lees verder
Hoogste spaarrente nu elke dag anders!
19-09-2023

De renteverhoging door de ECB heeft de spaarrente weer in beweging gebracht: de hoogste rente op spaarrekeningen en deposito's verandert nu bijna dagelijks.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.