Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op woensdag 10 mei 2023
  • rentewijzigingen
  • spaarrente
  • inflatie

Er is veel te beleven in de wereld van het sparen de laatste tijd. De renteverhogingen blijven maar komen. Betekent dit ook dat sparen serieus geld oplevert? 

Spaarrente omhoog gevlogen

Het is al een tijd aan de gang: een doorlopende stroom van renteverhogingen op spaarrekeningen. De stijging begon in juli vorig jaar - alweer bijna een jaar geleden. Voor die tijd zat er weinig beweging in de spaarrentes. Vanaf het moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) met de eerste renteverhoging kwam waren er ook banken die de rente op hun spaarrekeningen en deposito's naar boven bijstelden. 

Wat is de hoogste spaarrente?

Ontwikkeling spaarrente, ECB rente en Euribor

Rente sparen, ECB en Euribor - juli 2022 / mei 2023

En toch... als je naar deze grafiek kijkt zou je zeggen dat er nog wel meer  ruimte moet zijn voor een hogere spaarrente. Dat wordt nog veel duidelijker als je verder terugkijkt. Dit is de ontwikkeling van de spaarrente, ECB-rente en Euribor sinds mei 2006:

Rente sparen, ECB en Euribor - mei 2006 / mei 2023

Je ziet dat de spaarrente meestal ruim boven de ECB rente en de korte Euribor lag. Alleen in de periode 2006/2007 was dat niet het geval. Interessant, want ook dat was een tijd met in korte tijd veel renteverhogingen door de ECB. Mogen we met dat in het achterhoofd verwachten dat de spaarrente in de komende tijd nog veel verder  gaat stijgen? Zodat we net als vanaf 2008 weer een rente op spaargeld krijgen die hoger ligt dan de Europese rentes?

Hoogste spaarrente in 10 jaar tijd

Ook interessant om te zien: de spaarrente is nu op het hoogste niveau in 10 jaar tijd. Ergens in 2013 dook de hoogste rente op vrij opvraagbare spaarrekeningen onder de 2%, en nu in 2023 komt deze daar weer echt bovenuit. En dat mag ook wel... want in feite leveren we nu dik in op ons spaargeld.

Toch lever je in op je spaargeld

Want het klinkt wel leuk: 2% (of iets meer) aan rente, maar de inflatie is veel hoger dan dat. Je weet wel, die  snel stijgende prijzen van ongeveer alles dat je koopt. Door die hogere prijzen kun je van hetzelfde aantal euro's veel minder kopen. In ander woorden: je geld wordt minder waard.

Spaargeld wordt minder waard

Geld in bizar tempo minder waard

Dat ging vorig jaar in een bizar tempo: in september en oktober 2022 lag de inflatie (de stijging van de prijzen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder) in Nederland boven de 14%. Veer-tien procent! Dat is echt heel veel. Gelukkig is het inmiddels lang zo erg niet meer, over maart noteerden we een inflatie van 'nog maar' 4,4%.

Inflatie veel hoger dan spaarrente

Die 4,4% lijkt weinig in vergelijking met vorig jaar, maar is nog steeds veel hoger dan het ideale inflatiepercentage van 2%. En - voor spaarders belangrijker - veel hoger dan de spaarrente. Dat betekent simpelweg dat de vergoeding die je krijgt voor sparen veel lager is dan de 'geldontwaarding'. Je geld wordt dus per saldo minder waard. Ondanks de rentevergoeding kun je er over een jaar minder van kopen.

Spaarrente moet verder omhoog

We kunnen dus wel denken dat de spaarrente snel stijgt, maar eigenlijk mogen de banken er nog wel een schepje bovenop gooien. Een flink tandje extra bijzetten en de rente snel nog verder verhogen. Want zoals het nu is qua rente en inflatie verdien je nog steeds niets aan je spaargeld. Sterker nog: je legt erop toe.

Misschien ook interessant om te lezen?

Is bunq al gepasseerd qua hoogste spaarrente?
14-04-2023

Er zijn veel verhogingen van de spaarrente, komen andere banken al boven bunq uit? En is de rente niet nog steeds veel te laag? Banken profiteren!

Lees verder
Spaarrentes vliegen omhoog naar boven 2%
23-03-2023

Het gaat hard met de verhoging van spaarrentes: inmiddels is de hoogste rente voor een spaarrekening al boven de 2%. Bij een Nederlandse bank nog wel!

Lees verder
Spaarrekening met 2,3% rente!
17-02-2023

Whow, een spaarrekening met 2,3% rente. Bij Scalable Capital... dat is geen bank, maar rekent wel kosten. Hoe zit dat, en is dat wel okay?

Lees verder
Veel spaarrentes omhoog, maar...
13-02-2023

In de afgelopen weken zijn heel wat spaarrentes verhoogd, maar door luie spaarders zijn ze in Nederland nog te laag. Ben jij al overgestapt?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.