Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op woensdag 10 mei 2023
  • rentewijzigingen
  • spaarrente
  • inflatie

Er is veel te beleven in de wereld van het sparen de laatste tijd. De renteverhogingen blijven maar komen. Betekent dit ook dat sparen serieus geld oplevert? 

Spaarrente omhoog gevlogen

Het is al een tijd aan de gang: een doorlopende stroom van renteverhogingen op spaarrekeningen. De stijging begon in juli vorig jaar - alweer bijna een jaar geleden. Voor die tijd zat er weinig beweging in de spaarrentes. Vanaf het moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) met de eerste renteverhoging kwam waren er ook banken die de rente op hun spaarrekeningen en deposito's naar boven bijstelden. 

Wat is de hoogste spaarrente?

Ontwikkeling spaarrente, ECB rente en Euribor

Rente sparen, ECB en Euribor - juli 2022 / mei 2023

En toch... als je naar deze grafiek kijkt zou je zeggen dat er nog wel meer  ruimte moet zijn voor een hogere spaarrente. Dat wordt nog veel duidelijker als je verder terugkijkt. Dit is de ontwikkeling van de spaarrente, ECB-rente en Euribor sinds mei 2006:

Rente sparen, ECB en Euribor - mei 2006 / mei 2023

Je ziet dat de spaarrente meestal ruim boven de ECB rente en de korte Euribor lag. Alleen in de periode 2006/2007 was dat niet het geval. Interessant, want ook dat was een tijd met in korte tijd veel renteverhogingen door de ECB. Mogen we met dat in het achterhoofd verwachten dat de spaarrente in de komende tijd nog veel verder  gaat stijgen? Zodat we net als vanaf 2008 weer een rente op spaargeld krijgen die hoger ligt dan de Europese rentes?

Hoogste spaarrente in 10 jaar tijd

Ook interessant om te zien: de spaarrente is nu op het hoogste niveau in 10 jaar tijd. Ergens in 2013 dook de hoogste rente op vrij opvraagbare spaarrekeningen onder de 2%, en nu in 2023 komt deze daar weer echt bovenuit. En dat mag ook wel... want in feite leveren we nu dik in op ons spaargeld.

Toch lever je in op je spaargeld

Want het klinkt wel leuk: 2% (of iets meer) aan rente, maar de inflatie is veel hoger dan dat. Je weet wel, die  snel stijgende prijzen van ongeveer alles dat je koopt. Door die hogere prijzen kun je van hetzelfde aantal euro's veel minder kopen. In ander woorden: je geld wordt minder waard.

Spaargeld wordt minder waard

Geld in bizar tempo minder waard

Dat ging vorig jaar in een bizar tempo: in september en oktober 2022 lag de inflatie (de stijging van de prijzen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder) in Nederland boven de 14%. Veer-tien procent! Dat is echt heel veel. Gelukkig is het inmiddels lang zo erg niet meer, over maart noteerden we een inflatie van 'nog maar' 4,4%.

Inflatie veel hoger dan spaarrente

Die 4,4% lijkt weinig in vergelijking met vorig jaar, maar is nog steeds veel hoger dan het ideale inflatiepercentage van 2%. En - voor spaarders belangrijker - veel hoger dan de spaarrente. Dat betekent simpelweg dat de vergoeding die je krijgt voor sparen veel lager is dan de 'geldontwaarding'. Je geld wordt dus per saldo minder waard. Ondanks de rentevergoeding kun je er over een jaar minder van kopen.

Spaarrente moet verder omhoog

We kunnen dus wel denken dat de spaarrente snel stijgt, maar eigenlijk mogen de banken er nog wel een schepje bovenop gooien. Een flink tandje extra bijzetten en de rente snel nog verder verhogen. Want zoals het nu is qua rente en inflatie verdien je nog steeds niets aan je spaargeld. Sterker nog: je legt erop toe.

Misschien ook interessant om te lezen?

Update: spaarrente flink in beweging
28-11-2023

De spaarrente is flink in beweging. Het zijn niet meer alleen renteverhogingen die langskomen - er gaan ook rentes omlaag. Wat is slim voor jouw spaargeld?

Lees verder
Spaarrente bij grootbanken omhoog... kosten ook!
17-10-2023

De spaarrente bij de grootbanken is wel gestegen, bij andere banken ben je nog steeds veel beter uit. Toch stijgen ook de kosten voor je betaalrekening.

Lees verder
Druk in top 7 hoogste spaarrentes
09-10-2023

Veel banken verhogen hun spaarrentes, daardoor is het een drukte van belang in de top 7 van hoogste spaarrentes. Met zelfs een NL-bank die meedoet!

Lees verder
Spaarrente schiet omhoog, inflatie waanzinnig omlaag
29-09-2023

In de laatste week van september zijn veel spaarrentes verhoogd. En dan komt het CBS met een inflatie die bijna nul is. Sparen levert weer geld op!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.