Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op donderdag 31 augustus 2023
  • rentewijzigingen
  • spaarbanken
  • sparen zonder voorwaarden
  • deposito
  • depositogarantiestelsel

De laatste dag van augustus - een mooi moment om te kijken wat er met de spaarrentes in Nederland is gebeurd in deze maand. En dat is heel wat!

Hoogste spaarrentes in augustus

Where to begin... bij de hoogste spaarrentes was het nogal stuivertje wisselen onder de banken die de top van die vergelijking al tijden beheersen. Niet heel spannend, behalve dat het niveau van de spaarrente wel omhoog ging.

Drie interessante ontwikkelingen

Maar toen… in de laatste dagen van augustus gebeurden er drie interessante dingen:

  • Renteverhoging op spaarrekening bij CKV Bank uit België
  • Introductie spaarrekening van MeDirect uit Malta
  • Introductie van deposito’s bij A&G Bank uit Spanje

CKV Bank in België: spaarrekening met 2,78% rente

Sparen bij de Belgische CKV Bank kon al langer – via het internationale spaarplatform Raisin. Eerst alleen op deposito’s, sinds kort ook op een vrij opvraagbare spaarrekening. De rente op die rekening werd deze week leuk verhoogd naar een behoorlijk interessante 2,78%. Daarmee staat deze rekening op nummer 2 in de vergelijking van Alle spaarrekeningen.

CKV Spaarbank in België

Als je naar die vergelijking kijkt zal je opvallen dat de rekening daar staat ‘met voorwaarden’. Dan moet je altijd even goed bestuderen wat die voorwaarden zijn. Of die voor jou een reden zijn om die spaarrekening toch maar niet te willen, ook al is het een mooie rente.

Details Spaarrekening CKV Bank

In het geval van de spaarrekening van CKV Bank valt dat nogal mee. De enige voorwaarde die eraan hangt is dat de rekening minimaal een saldo van € 1.000 moet houden. Boven dat bedrag is het compleet vrij sparen, alleen mag het rekeningsaldo dus niet beneden die grens komen. Dan moet je alles opnemen en wordt de rekening opgeheven.

MeDirect op Malta: spaarrekening met 2,75% rente

Helemaal nieuw in Nederland is sparen bij MeDirect op Malta. Je krijgt er een rente van 2,75% zonder voorwaarden. Daarmee is MeSave de spaarrekening met de hoogste rente in de vergelijking van vrij sparen!

Beleggingsapp met spaarrekening

MeDirect is dus nieuw in ons land, deze bank werkt niet via Raisin. Het is van oorsprong een beleggingsclub. Je hoeft alleen geen beleggingsaccount te hebben om er te kunnen sparen: de MeSave is een losse spaarrekening met een eigen IBAN.

Details MeSave van MeDirect

Je kunt dit dus niet helemaal vergelijken met de beleggingsclubs die al eerder de Nederlandse spaarmarkt bestormden: Trade Republic (Ierland), Scalable Capital (Duitsland) en het Nederlandse BUX - daar krijg je spaarrente over 'niet belegde cash' in de beleggingsaccount.

Vrij sparen zonder voorwaarden

Van die vier beleggingsapps staat alleen MeDirect bij Vrij sparen – de andere drie vind je alleen bij ‘alle spaarrekeningen’. Dat komt omdat er kosten gerekend worden en/of een maximum spaarsaldo is waarover je rente krijgt. MeSave heeft die voorwaarden niet.

Hoe gedraagt spaarrente op MeSave zich?

Wel is het goed om in de gaten te houden hoe de rente van MeDirect zich gaat gedragen. Dit is een mooi en heel scherp introductietarief, maar wat doen ze na een paar maanden?

MeSave spaarrekening MeDirect

A&G Banco in Spanje: deposito 1 jaar vast met 4,3% rente

Ook bij de deposito’s gebeurde op de valreep nog iets leuks deze maand. Raisin introduceerde een nieuwe partnerbank in Nederland: A&G Banco uit Spanje.

Details deposito A&G Banco

Hoogste depositorente

Deze nieuwe verschijning in onze vergelijking van deposito's biedt direct de hoogste rente op een 1-jaars deposito. Als je bij deze Spaanse bank een bedrag vastzet voor een jaar krijg je maar liefst 4,3% rente. Interessant!

Spaargarantie in België, Malta en Spanje

Wat altijd belangrijk is als je overweegt om spaargeld bij een bank in het buitenland te stallen – of het nu gaat om een spaarrekening of een deposito: hoe zit het met de spaargarantie? Want je wilt je geld natuurlijk niet kwijt zijn als zo’n bank opeens failliet gaat.

Lidstaten Europese Unie: depositogarantie verplicht

België, Malta en Spanje zijn alle drie lid van de Europese Unie (EU). Dat betekent dat ze allemaal verplicht een depositogarantiestelsel hebben dat een bedrag van € 100.000 per persoon, per bank garandeert. Spaargeld bij CKV Bank, MeDirect en A&G Banco valt onder die stelsels.

Europese Unie EU

Vertrouwen in de garantie

Waar het om gaat is of jij voldoende vertrouwen hebt in de spaargarantie van dat specifieke land. Zo ja, dan kun je dus een hele mooie rente krijgen. De hoogste rentes onder de Nederlandse spaargarantie liggen een stuk lager!

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.