Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op donderdag 9 juli 2020
  • deposito
  • depositogarantiestelsel
  • spaarrente

We hebben een nieuwe koploper bij de 1-jaars deposito's: CKV Bank uit België. Via het internationale spaarplatform Raisin kun je bij deze Belgen 1% rente ophalen als je jouw geld daar voor een jaar vastzet. Hier bij Sparen.com zijn we er ondersteboven van. 😋

Ondersteboven van 1% rente?

Het is maar waar je van ondersteboven raakt tegenwoordig... een rente van 1% laat ons hart vandaag de dag gewoon sneller kloppen. Nee, niet op je internetspaarrekening - dat is wat teveel gevraagd. Maar wel voor een deposito van 1 jaar vast. En dat is gezien de huidige  rentestand heel aardig.

Rentes bij Nederlandse banken

Zéker als je het vergelijkt met de rentes die onze eigen Nederlandse banken bereid zijn te geven.

Depositorente 1 jaar vast bij banken in Nederland - 8 juli 2020

Die komen dus niet verder dan 0,4%. En dan hebben we het nog niet over de beroemde grootbanken. Rabobank en ASN Bank geven voor de vorm nog 0,01% bij 1 jaar vast, SNS staat wel in de lijst maar dan met 0,00%, ABN Amro en ING doen gewoon niet eens mee. Aegon geeft nog net 0,05% en dochter Knab doet het net wat beter met 0,15%.

Als je het zo bekijkt is 1% dus eigenlijk best spectaculair toch?

Zoek de verschillen!

Nu zat de oude koploper bij de 1-jaarsdeposito's maar nét onder de 1%, eerlijk is eerlijk. Het verschil tussen 0,95% en 1% is... nou ja, niet zo groot zeg maar. Toch is er voor ons wél een groot verschil tussen die beide deposito's. Vertel, vertel...

Waarschijnlijk zie je het zelf wel, het zijn nu de nummer 1 en nummer 2:

Hoogste rente deposito 1 jaar vast - 8 juli 2020

De naam: CKV Bank of BlueOrange. Dat zegt op het eerste gezicht niet zoveel waarschijnlijk. Tussen haakjes hebben ze allebei (via Raisin). Wat dat betekent? Heeft niets met rozijnen te maken, we gaan je dat zo uitleggen. De rente verschilt dus een beetje en verder.... alleen dat vlaggetje. En daar zit voor ons dus het grote verschil.

Vergelijk depositorentes

Vlaggetje = land spaargarantie

Met het vlaggetje laten we je zien in welk land het spaargeld bij die bank gegarandeerd is. Bij welk land je moet aankloppen als het onverhoopt misgaat met de bank en je een beroep moet doen op het depositogarantiestelsel (je weet wel, dat systeem dat zorgt voor veilig sparen). Dat is bij CKV Bank dus België, en het vlaggetje bij BlueOrange is van Letland.

Een goede buur...

We weten natuurlijk niet hoe dat bij jou is, maar wij hebben toch een beter gevoel bij een garantie uit België dan uit Letland. No offense natuurlijk voor de Letten, maar een goede buur...

Of België garantietechnisch nou écht een goede buur is, dat weten we eigenlijk niet echt. Of ze er economisch beter voor staan dan Letland - we hebben het eerlijk gezegd niet onderzocht. Of CKV Bank minder snel zal omvallen ala Icesave dan BlueOrange - we kunnen er geen zinnige uitspraak over doen. Toch voelen wij ons een stuk beter bij een Belgische spaargarantie. Dat is dus voor ons het grote verschil.

Nog even over die rozijn...

 Dan nog even over Raisin. Wat is dat dan? Waarom staat dat achter de naam van de bank? Of een uitgedroogde druif nou een lekker idee is voor sparen... Nou ja, er zit wel lekker veel gezonde voedingswaarde in. Nature's candy weet je wel. Die leuke rode doosjes met verantwoord snoep voor je kindje...

Rozijntjes in een doosje - Raisins van Sun-Maid

Maar wát heeft dat met sparen te maken? Raisin is de naam van één van de internationale spaarplatforms die in Nederland actief zijn. Die platforms maken het makkelijker om te sparen bij een bank die zelf niet actief is in ons land. Dat is voor banken natuurlijk veel gedoe qua taal en regelgeving enzo.

Sparen in het buitenland in je eigen taal

Zo'n platform regelt de communicatie met de bank in jouw eigen taal, wel zo handig. Je geld gaat wel gewoon naar die bank, dat blijft niet bij Raisin staan. En zou het onverhoopt misgaan met die bank, dan helpt het platform je ook met het afhandelen van jouw claim op het garantiestelsel van dat land. Want jeetje, als je dat in je beste Lets zelf moet gaan regelen....

Communiceren met België lukt toch wel?

Nu is dat in België niet zo enorm relevant, daar zou de communicatie je zelf vast ook nog wel lukken. Maar CKV Bank heeft ervoor gekozen om spaargeld in Nederland op te halen via Raisin. Landgenoot Argenta doet dat bijvoorbeeld wel zelf, maar CKV heeft een andere route gekozen. Dus wil je sparen bij CKV - dan doe je dat via Raisin. Tenminste - nu, want eerder zijn ze al eens via het andere platform (Savedo) in Nederland actief geweest.

Misschien wel behoorlijk tijdelijk aanbod...

Dat is wel een dingetje: toen ze een paar jaar geleden via Savedo met een mooie rente voor deposito's van 4 en 5 jaar vast kwamen, was dat aanbod ook weer vrij snel verdwenen. Het lijkt er sterk op dat de dames en heren bij CKV niet voor een doorlopend aanbod in Nederland gaan, maar voor het ophalen van een x-bedrag - om zich dan weer terug te trekken.

Twee vragen als je erover nadenkt

Is dat erg? Wij vinden van niet: als jij daarmee een mooie rente kunt bemachtigen, en je krijgt die rente gewoon netjes, why not? Het gaat eigenlijk om twee vragen:

  • Wil jij je geld voor een jaar vastzetten?
  • Heb je genoeg vertrouwen in onze zuiderburen om dat in België te doen?

Zo ja... dan kun je prima overwegen om van deze 'toprente' gebruik te maken.

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrente schiet omhoog, inflatie waanzinnig omlaag
29-09-2023

In de laatste week van september zijn veel spaarrentes verhoogd. En dan komt het CBS met een inflatie die bijna nul is. Sparen levert weer geld op!

Lees verder
Sparen voor zorg - zorg voor spaargeld!
26-09-2023

De zorgpremie gaat weer flink omhoog volgend jaar. Hoe moet het met de bekostiging van de zorg? Misschien een eigen zorgbudget opbouwen?

Lees verder
Gratis geld met nieuwe spaarrekening of deposito
22-09-2023

Wil je makkelijk geld verdienen? Open een nieuwe spaarrekening of deposito met een hogere rente dan je nu krijgt. Dat is gewoon gratis geld!

Lees verder
Hoogste spaarrente nu elke dag anders!
19-09-2023

De renteverhoging door de ECB heeft de spaarrente weer in beweging gebracht: de hoogste rente op spaarrekeningen en deposito's verandert nu bijna dagelijks.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.