Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 20 oktober 2020
  • spaarbanken

Het is al een tijdje bekend: Moneyou gooit spaarrekeningen en deposito's uit haar assortiment. Leningen ook trouwens - de dochter van ABN Amro gaat alleen nog verder met hypotheken. Heb jij spaargeld bij Moneyou? Dan moet je dus op zoek naar een andere spaarbank voor je geld.

Moneyou was een leuke speler

Moneyou is een behoorlijke tijd een leuke speler op het spaarveld geweest. Zo'n bank die eigenlijk altijd wel in de hoogste regionen van de vergelijking van spaarrekeningen te vinden was. Niet altijd de allerhoogste, maar wel altijd in de top van de hoogste spaarrentes. Een bank dus waar je gewoon goed zat met je spaargeld. 

Rentes allang niet meer aantrekkelijk

Die plek in de top heeft Moneyou al een tijd geleden opgegeven. De rente daalde met grote sprongen en kwam in juni 2020 op het absolute nulpunt. Daarvóór stond die een tijd op 0,02% en was dus allang niet meer interessant. Niet dat de spaarrentes nou zo hoog zijn, maar zelfs nu kun je nog steeds meer dan 0,1% krijgen bij Vrij Sparen:

Hoogste spaarrente Vrij sparen 20 oktober 2020

Staat jouw geld nog bij Moneyou?

Als je de rentes in de gaten houdt heb je dus allang geen geld meer bij Moneyou staan. Doe je dat niet, en daarin ben je écht niet de enige, dan kan het makkelijk zo zijn dat er nog wel een bedrag van jou op een rekening daar staat te verstoffen.

Op zoek naar een andere spaarbank

Misschien heb je al een brief gekregen van Moneyou. Misschien moet die nog komen. De strekking zal zijn dat ze stoppen met hun spaarproducten. En dat jij het geld moet overhevelen naar een andere bank. Een spaarbank wel te verstaan, geen loungebank.

Wat wil je met je geld?

Nu kun je natuurlijk naar het lijstje hierboven kijken en denken: "Whow, Bigbank geeft wel 0,5% rente dus daar ga ik naartoe!". Wij zeggen: denk er even íets langer over na. De rente bij Bigbank is inderdaad het hoogst voor Vrij Sparen. Maar misschien is een andere spaarvorm voor jou wel interessanter... en vergeet vooral niet te letten op de spaargarantie!

Voorwaarden in ruil voor hogere rente

Onze vergelijking van Vrij Sparen toont alleen de rekeningen waar je altijd en zonder voorwaarden of kosten je geld kunt opnemen. In ruil voor die vrijheid hebben die rekeningen ook vaak een lagere rente. Misschien is er wel een rekening mét voorwaarden die voor jou okay zijn?

Vergelijking alle spaarrekeningen 

In onze vergelijking van Alle spaarrekeningen zie je dat die keuze op dit moment geen hogere rente oplevert. De nummer 1 is daar een rekening van ASN Bank, maar die is alleen voor kinderen - dus daar heb je niets aan (tenzij je natuurlijk een spaarrekening voor je kind zoekt). 

Vergelijking alle spaarrekeningen 20 oktober 2020

Wat levert geld vastzetten op?

Wat je ook kunt doen: je geld voor een tijdje vastzetten. Daarvoor open je een deposito en stal je jouw centen voor 1 maand tot zelfs 20 jaar bij een bank. Tussendoor opnemen kan dan niet zomaar. Waarschijnlijk snap je wel dat het bij de rente van dit moment niet voor de hand ligt om een deposito voor 20 jaar af te sluiten. De rente is nu zó laag, daar wil je niet 20 jaar last van hebben. 

Een paar jaar vast voor hogere rente

Een deposito voor 1 of 2 jaar kan wel een slim idee zijn. Het is maar net wat je verwacht dat de rente gaat doen. Als je die niet binnen een half jaar flink ziet stijgen, en je hebt een bedrag dat je voor een paar jaar echt niet nodig gaat hebben... dan is een deposito best een overweging. Bij 1 jaar vast is de hoogste depositorente op dit moment 1,0%. Vergeleken met de rente bij Vrij sparen is dat dus ruim meer.

LET OP de spaargarantie!

Interessant, die hoogste rentes? Check voordat je beslist absoluut de spaargarantie! In onze vergelijkingen zie je naast de rente een vlaggetje staan. Dat vlaggetje geeft aan in welk land het geld bij die bank gegarandeerd is. Vooral bij de deposito's is dat een hele lijst met niet-Nederlandse vlaggen, en zelfs bij Vrij sparen zie je bij de top 3 geen vertrouwd rood-wit-blauw.

Vrij Sparen in Estland, Duitsland of Spanje

De hoogste rentes bij Vrij Sparen krijg je bij Bigbank uit Estland, Lloyds Bank uit Duitsland en Openbank uit Spanje. Zet je daar je geld neer en gaat die bank failliet, dan moet je voor het terugkrijgen van je geld in deze landen zijn. Alle landen van de Europese Unie (EU) hebben verplicht een spaargarantie - allemaal ook van hetzelfde bedrag: € 100.000 per persoon, per bank.  De vraag is alleen hoeveel vertrouwen je hebt in de garantie van een bepaald land... 

Deposito in Tsjechië, Italië, Slowakije....

Bij de deposito's is de variatie in vlaggen nog veel groter. Voordat je bij de 1-jaars deposito's überhaupt een Nederlandse bank tegenkomt zie je de vlaggetjes van Tsjechië, Italië, Slowakije, België, Estland, Portugal, Letland en Oostenrijk. 

Deposito rente 1 jaar vast 20 oktober 2020

Hier geldt natuurlijk dezelfde vraag: hoeveel vertrouwen heb je in het land dat jouw geld garandeert? Een belangrijke vraag, want wat je niet wilt is dat je straks in de stress zit omdat de bank die jij je geld hebt toevertrouwd failliet gaat. Dan wil je wel het gevoel hebben dat die euro's in elk geval bij je terugkomen. 

Je kunt de resultaten in onze vergelijkingen heel makkelijk aanpassen: dat we je alleen die banken laten zien die jij acceptabel vindt. Dat doe je via de knop Filteren:

Resultaten vergelijking filteren

Dan kom je in dit scherm - en kun je via de vinkjes heel makkelijk aangeven wat je wel en niet wilt.

Filteren resultaten vergelijking deposito's

Vragen bij de keuze van een andere spaarbank

Dus: moet jij op zoek naar een andere spaarbank omdat Moneyou ermee stopt? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. Wil je vrij kunnen opnemen of mag je geld vast staan?
  2. Is de Nederlandse spaargarantie voor jou heilig of mag het ook een ander land zijn?
  3. Welke landen vertrouw jij genoeg voor het garanderen van jouw spaargeld?

Na het beantwoorden van die vragen kun je de hoogste rente uitzoeken!

Deze website maakt gebruik van Cookies.