Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op woensdag 3 januari 2024
 • spaarbanken
 • spaarrente

De redactie van Sparen.com wil jou allereerst een heel fijn 2024 wensen. Een nieuw jaar waarin ongetwijfeld weer van alles gaat gebeuren in de wereld - en ook bij jou. Persoonlijk én financieel, we hopen dat het een mooi jaar voor je gaat worden. Houd daarbij vooral ook de hoogste spaarrente in de gaten!

Spaarrentes vergelijken

Terugkijken en vooruitblikken

Met de start van 2024 kijken we graag even terug naar het afgelopen jaar. Wat is er in 2023 allemaal gebeurd op het gebied van sparen? Heel veel... en laten we ook even vooruitblikken. Wat verwachten wij bijvoorbeeld van de spaarrente in 2024? 

2023: druk spaarjaar

Nou, 2023 was een druk spaarjaar. Na heel wat jaren van relatieve stilte over sparen was de rust in 2023 ver te zoeken.

Rentestappen Europese Centrale Bank

Dat is niet gek: de algemene rentes schoten omhoog nadat de Europese Centrale Bank (ECB) in juli 2022 begonnen was met het verhogen van de rentes. Daar begon de ECB mee in de strijd tegen de hoge inflatie. Na die eerste rentestap zijn er nog heel wat gevolgd. Pas in oktober 2023 - na 10 verhogingen - kwam de mededeling dat er vooralsnog geen nieuwe renteverhoging zou komen.

Spaarrente en depositorente flink omhoog

De rentestappen van de ECB hadden duidelijk effect op de spaarrente. Kijk maar eens wat er sinds april 2022 gebeurd is met de hoogste rentes op spaarrekeningen en deposito's:

Hoogste spaarrente en depositorentes april 2022 - december 2023

We zien hier ook dat de hoogste depositorentes alweer gedaald zijn. In december hebben we bij de rentewijzigingen voor deposito's veel verlagingen langs zien komen. De rente op spaarrekeningen blijft nog steeds een beetje stijgen, maar hoe lang dat nog zal doorgaan?

Verwachting spaarrente 2024

Wij verwachten nog wel even, vooral door de felle concurrentiestrijd die de banken uit het buitenland aan het voeren zijn.

Uitgebreide verwachting voor 2024

Sparen in het buitenland

Over banken uit het buitenland gesproken: daarvan zijn er veel nieuwe bij gekomen in 2023. We zetten ze even op een rij:

 • Scalable Capital - Duitsland
 • Fjord Bank (via Raisin) - Litouwen
 • Banco Bai Europa (via Raisin) - Portugal
 • MeDirect - Malta
 • A&G Banco (via Raisin) - Spanje
 • SME Bank (via Raisin) - Litouwen
 • Collector (via Raisin) - Zweden
 • Distingo Bank (via Raisin) - Frankrijk
 • TF Bank (via Raisin) - Zweden
 • Alisa Bank (via Raisin) - Finland

Veiligheid & belasting

Het is in de vergelijkingen overduidelijk dat je voor de hoogste rente op spaarrekeningen en deposito's in het buitenland moet zijn. Daarbij is het belangrijk dat je wel even goed kijkt naar de ins en outs van sparen in het buitenland. Hoe het zit met de veiligheid (spaargarantie) en de belasting bijvoorbeeld:

Alles over sparen in het buitenland

Sparen in Nederland

Binnen de Nederlandse landsgrenzen gebeurde er veel minder spannends. Sparen bij BUX is het enige nieuwe in ons land. Die doet niet alleen echt mee om de allerhoogste spaarrente en bovendien is de rekening niet gratis. 

De Nederlandse grootbanken hebben in 2023 wel een paar keer hun spaarrente verhoogd, maar blijven enorm achter bij de hoogste rentes. Niet alleen internationaal, ook in ons eigen land zijn er verschillende (kleinere) spaarbanken waar je een ruim hogere rente krijgt dan bij de grootbanken ABN Amro, ING, Rabobank en SNS.

Hoogste rentes met NL garantie

Verschuiving top 5 spaarbanken

In de top 5 van de spaarrekeningen met de hoogste rente zagen een flinke verschuiving in 2023. Kijk maar eens naar deze lijstjes:

Top 5 hoogste spaarrente zonder voorwaarden op 1 januari 2023:

 1. Bigbank - Estland - 1,30%
 2. Renault Bank (via Raisin) - Frankrijk - 1,26%
 3. Openbank - Spanje - 1,10%
 4. Klarna (via Raisin) - Zweden - 1,05%
 5. Nordax Bank (via Raisin) - Zweden - 1,05%

Top 5 hoogste spaarrente zonder voorwaarden op 31 december 2023:

 1. Nordax Bank (via Raisin) - Zweden - 3,32%
 2. Alisa Bank (via Raisin) - Finland - 3,31%
 3. Distingo Bank (via Raisin) - Frankrijk - 3,31%
 4. Collector (via Raisin) - Zweden - 3,29%
 5. Klarna (via Raisin) - Zweden - 3,29%

Hoogste spaarrente op dit moment

Je ziet het: niet alleen is de hoogste rente aan het eind van het jaar meer dan 2% hoger dan aan het begin... er zijn ook 3 banken uit de top 5 verdwenen. Naast Nordax en Klarna zien we nu nog een derde Zweedse bank (Collector) en twee andere nieuwe partnerbanken van Raisin: Alisa Bank uit Finland en Distingo Bank uit Frankrijk. 

Benieuwd naar meer?

Ben je benieuwd naar meer achtergronden, cijfers, grafieken en tabellen over de spaarmarkt in 2023? Check dan onze uitgebreide blog op zustersite VanSpaarbankVeranderen.nl:

Sparen in 2023: de highlights

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder
Spaarrente stijgt door: felle concurrentie!
12-12-2023

De spaarrente blijft in beweging: er is een felle concurrentiestrijd gaande onder banken die de hoogste spaarrente willen bieden. Profiteer jij daarvan?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.