Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 12 december 2023
  • spaarrente
  • rentewijzigingen

Er gebeurt nog steeds van alles bij de spaarrentes. In onze laatste update van 28 november beschreven we hoe de rente op spaarrekeningen nog wel omhoog ging, maar op de langere deposito's juist omlaag. Die lijn heeft zich de afgelopen twee weken voortgezet.

Spaarrente wijzigingen

In de lijst met laatste rentewijzigingen op spaarrekeningen is goed te zien welke banken elkaar beconcurreren in de strijd om de eerste plaats in de vergelijking:

Laatste rentewijzigingen spaarrekeningen - 12 december 2023

Hoogste rentes op dit moment

Deze lijst kan de indruk wekken dat er niet héél veel rentewijzigingen waren in de afgelopen twee weken. Maar... elke rekening staat er maar één keer in, alleen met de allerlaatste wijziging.

Rente spaarrekening stap voor stap omhoog

Wat je in die lijst niet ziet: dat Distingo Bank de rente op 28 november verhoogde, op 30 november nog eens en op 8 december nóg een keer. Alles om maar steeds opnieuw bovenaan te komen in de vergelijking van spaarrekeningen! Dat zie je duidelijk terug bij de details van de spaarrekening:

Rentewijzigingen Distingo Bank spaarrekening

Dit beeld zien we bij meer van de banken uit de top van de rentevergelijking. De banken houden elkaar scherp in de gaten, en de paar banken die graag bovenaan staan schroeven de rente dan net iets op als ze gepasseerd zijn door een concurrent.

Profiteer jij van die hogere spaarrente?

Het gevolg is fijn voor jou en alle andere spaarders: de hoogste spaarrente klimt met kleine stapjes naar een steeds hoger niveau. Tenminste... als je ervan profiteert. Want: alleen als je jouw spaargeld bij één van die 'vechtende banken' neerzet heb je er iets aan. En het gaat om allemaal banken in het buitenland.

Nederlandse grootbanken muisstil over spaarrente

De meeste Nederlandse grootbanken zijn alweer een tijdje muisstil als het om de spaarrente gaat. Dus staat jouw geld op een spaarrekening bij ING, Rabobank, ABN Amro, SNS (of zusjes ASN en RegioBank)... dan profiteer je (nog) niet mee van de hogere spaarrente.

Zij komen op een gewoon opvraagbare spaarrekening niet verder dan de 1,50% tot 1,70% die in september/oktober werd doorgevoerd. Dat is een enorm verschil met de 3,31% die je bij Distingo Bank in Frankrijk krijgt!

Rabobank Tijdslotsparen

De Rabobank heeft wel een alternatief bedacht voor wie een hogere spaarrente wil: Tijdslotsparen. Daarbij moet je minimaal 90 dagen van te voren opgeven dat je geld wilt opnemen. Je kunt er dus niet direct bij als je het nodig hebt. In ruil daarvoor krijg je wel een leuk hogere rente die eind november nog eens verhoogd is van 2,25% naar 2,40%. 

Deposito voor 3 maanden in Nederland

Aan de andere kant: een deposito voor 3 maanden levert - in Nederland! - bij Garantibank op jaarbasis 3,25% rente op. Dat is nog weer ruim meer dan bij Rabobank Tijdslotsparen en het geld is net zo goed gegarandeerd via het Nederlandse depositogarantiestelsel

Wil je (bijna) dagelijks actueel nieuws over sparen zien?
Houd dan de blog van VanSpaarbankVeranderen.nl in de gaten!

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder
Sparen: wat is er gebeurd in 2023?
03-01-2024

Met de start van 2024 sluiten we het spaarjaar 2023 af. Wat is er gebeurd met de spaarrente, de spaarbanken en andere spaarzaken in Nederland?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.