Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 17 oktober 2023
  • spaarbanken
  • spaarrente

Gisteren en eergisteren was het zover: de al eerder aangekondigde verhogingen van de spaarrente bij ABN Amro, ING en SNS (en zusjes ASN Bank en RegioBank) zijn doorgevoerd. De eerste twee per 15 oktober (zondag), de andere per 16 oktober (maandag). 

Ruime keuze aan hogere spaarrentes

De renteverhogingen zijn best leuk, alleen komen de spaarrentes bij deze banken daarmee nog (lang) niet op een niveau waarvan je zegt: ja, daarvoor laat ik m'n spaargeld hier staan! Elke weldenkende spaarder met enig saldo heeft dat geld allang overgeboekt naar een spaarrekening met een hogere rente. Dat kan binnen Nederland zijn of bij één van de vele banken in het buitenland - keuze genoeg.

Spaarrekeningen vergelijken

Tarieven tot 23% omhoog?!

Toen ik vandaag deze kop las: ABN, SNS en ASN verhogen de tarieven voor hun klanten fors - tot 23 procent... dacht ik in eerste instantie dat het weer over de spaarrente ging. Dat zal wel beroepsdeformatie zijn, wij gebruiken het woord 'tarieven' ook wel eens in een artikel over de rentes.

Spaarrente met 20% tot 37,5% gestegen

De stijging van de spaarrentes die net is doorgevoerd, die is trouwens procentueel wel aanzienlijk. Bij ASN bijv van 1,20% naar 1,65%. Dat is 0,45% erbij, afgezet tegen de oude rente van 1,20% is dat maar liefst 37,5%. Bij SNS en RegioBank iets minder: dezelfde verhoging maar met een net iets hogere oude rente. ABN Amro en ING bleven steken op een rentestijging van 20%. Allemaal mooie verhogingen op zich, maar gezien de renteverhogingen bij andere banken echt nog niet genoeg.

Kosten betaalrekening stijgen flink

Maar: het artikel bleek niet te gaan over de rente op spaarrekeningen. Het gaat over de kosten van de betaalrekeningen. Die kosten gaan dus omhoog, en niet een beetje ook. Het is niets verrassends, dat gebeurt elk jaar. Toch is het best schokkend als je naar de procentuele verhoging kijkt. Michaël Niewold van RTLnieuws zette de verhogingen even helder voor je op een rij:

Kosten bankrekening verhogingen - RTLnieuws

Kijk je naar de jaarbedragen, dan lopen de kosten van een bankrekening inmiddels aardig op. Dat zou nog niet zo erg zijn als ze aan de andere kant ook een aardige vergoeding zouden geven over spaargeld. En bij voorkeur ook over het saldo dat je op je betaalrekening hebt staan. Maar dat is dus niet zo.

Rekenvoorbeeld ASN Bank

Stel, je bankiert bij ASN Bank. Je gaat dan dus € 0,50 meer betalen per maand voor je betaalrekening (uitgaande van één pas). Dat is € 6,= per jaar. Daar maken de meeste mensen zich niet echt druk om, dat snap ik ook wel. Of misschien ook wel, en dat vind ik dan weer bijzonder. Want ondertussen doe je niets met het verschil in spaarrente?

Hogere spaarrente makkelijk te krijgen

Heb je bij ASN een spaarrekening met een saldo van € 5.000, dan krijg je nu dus 1,65% rente op jaarbasis. Dat kan bij heel veel banken fors hoger, tot wel 3,04%. Dat is op dat saldo toch € 69,50 per jaar. Dus € 6,= extra kosten is een probleem, maar voor bijna € 70,= extra rente wil je geen moeite doen?

Vergelijk alle spaarrekeningen

Misschien ook interessant om te lezen?

Update: spaarrente flink in beweging
28-11-2023

De spaarrente is flink in beweging. Het zijn niet meer alleen renteverhogingen die langskomen - er gaan ook rentes omlaag. Wat is slim voor jouw spaargeld?

Lees verder
Trucs om je spaarsaldo echt te laten groeien
06-11-2023

Je wilt wel sparen, maar het lukt niet zo. Wat kun je daaraan doen? Check deze trucjes: hulpmiddelen van banken waarmee je jouw spaarsaldo laat groeien.

Lees verder
Druk in top 7 hoogste spaarrentes
09-10-2023

Veel banken verhogen hun spaarrentes, daardoor is het een drukte van belang in de top 7 van hoogste spaarrentes. Met zelfs een NL-bank die meedoet!

Lees verder
Spaarrente schiet omhoog, inflatie waanzinnig omlaag
29-09-2023

In de laatste week van september zijn veel spaarrentes verhoogd. En dan komt het CBS met een inflatie die bijna nul is. Sparen levert weer geld op!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.