Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op dinsdag 28 november 2023
  • spaarrente
  • rentewijzigingen
  • spaarbanken

De rentes op spaarrekeningen en deposito's zijn flink in beweging, dus hoog tijd voor een update. Waar kun je tegenwoordig de beste spaarrekening vinden? En waar moet je zijn voor jouw ideale deposito? Laten we daar even samen duiken!

Spaarrekening of deposito?

Er is het nodige gebeurd in de wereld van de spaarbanken, de afgelopen weken. Het maakt daarbij nogal verschil of je kijkt naar de vrij opvraagbare spaarrekeningen of naar deposito's, waarop je jouw spaargeld voor langere tijd vastzet. We beginnen bij de spaarrekeningen.

Alle spaarrekeningen vergelijken

Rente op spaarrekeningen blijft stijgen

Er zijn heel wat rentewijzigingen voorbij gekomen bij de spaarrekeningen. Allemaal in dezelfde richting: omhoog. Kijk maar eens naar de laatste wijzigingen bij de spaarrentes:

Spaarrente wijzigingen

Allemaal pijlen omhoog, zie je dat? Ook vandaag is er weer een renteverhoging doorgevoerd: Distingo Bank verhoogde de rente op de spaarrekening zonder voorwaarden naar 3,16% effectief. 

Distingo Bank (Frankrijk) = nieuw in Nederland

Waarschijnlijk denk je nu: Distingo Bank? Nooit van gehoord! Dat is niet gek: deze bank uit Frankrijk biedt pas sinds een paar weken spaarrekeningen aan in Nederland. Het internationale spaarplatform Raisin bracht de Franse bank naar ons land op 16 november 2023.

Hoogste spaarrente bij Vrij sparen

Daarbij kwam Distingo direct op nummer 1 in de vergelijking van Vrij Sparen (spaarrekeningen zonder voorwaarden). Meteen de volgende dag kwam Nordax Bank uit Zweden langszij, maar met de nieuwe verhoging staat Distingo  daar nu weer boven.

Banca Progetto... veel gekke voorwaarden

Op de lijst van Alle spaarrekeningen staat de Italiaanse Banca Progetto bovenaan met een rente van 3,50%. Dat is alleen een bijzonder gekke spaarrekening, je kunt er niet op bijstorten en opnemen kan altijd - maar dan moet je wel meteen het hele saldo eraf halen.

CKV Spaarbank (België) ook interessant!

Wil je geen rekening met zulke voorwaarden, kijk dan naar de spaarrekening van CKV Spaarbank uit België. Die staat op nummer 2 bij Alle spaarrekeningen met een mooie rente van 3,20% en heeft juist nauwelijks voorwaarden. Eentje maar: het saldo op de rekening moet tenminste € 1.000 zijn en blijven. Dus kun je die eigenlijk ook als Vrij sparen beschouwen, en de rente is er nog wat hoger dan bij Distingo Bank.

Depositorente: omhoog en omlaag

Bij de depositorentes zien we iets heel anders gebeuren dan bij de spaarrekeningen. Kijk maar naar de laatste rentewijzigingen bij deposito's: er zijn nog pijlen omhoog, maar ook heel wat rode pijlen die omlaag wijzen.

Rentewijzigingen deposito's

Korte looptijden: rente stijgt

De tendens die we zien is dat de rente voor de hele korte deposito's flink stijgt, terwijl die voor de langere looptijden juist aan het dalen is. Met heel kort bedoelen we 3 of 6 maanden: wie voor deze termijn geld wil vastzetten krijgt de keuze uit steeds leukere rentes. Tot wel 4,20% (op jaarbasis) voor 6 maanden vast - bij Banco Bai Europa in Portugal.

Deposito's vergelijken

Langere looptijden: rentedalingen

Een bedrag voor 1 of 2 jaar vastzetten levert nog wel een hoger rentepercentage op (maximaal 4,35% / 4,45% bij Rietumu Bank in Letland), maar heel wat banken zijn hun depositorentes voor 1 jaar en langer vast aan het verlagen.

Nu het moment voor een deposito?

Mocht je er dus over nadenken om een bedrag voor langere tijd vast te zetten, dan is dit misschien het moment? Het is altijd maar afwachten, maar als deze tendens zich voortzet heb je achteraf spijt dat je niet de knoop hebt doorgehakt toen de rente nog hoger lag.

Zo, je bent weer een beetje bij. Wil je (bijna) dagelijks actueel nieuws over sparen zien? Houd dan de blog van VanSpaarbankVeranderen.nl in de gaten!

Misschien ook interessant om te lezen?

Is sparen bij een Nederlandse bank nog interessant?
03-05-2024

Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.

Lees verder
Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.