Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op vrijdag 9 juli 2021
  • spaarbanken
  • spaarrente
  • veilig sparen

Nieuw in Nederland: sparen bij Renault Bank. Sinds kort kun je jouw spaargeld onderbrengen bij deze bank uit Frankrijk - jawel, van de auto's - via het internationale spaarplatform Raisin.

Nieuw op #1 in rente vergelijking

Is de spaarrente laag? Ja, dat is zo. Wordt-ie alleen maar lager? Ja, bij de meeste banken is dat zeker zo. En dan ... komt er opeens een nieuwe spaarbank in de vergelijkingen naar boven. Direct op nummer 1 zelfs.

Exotisch buitenland?

Die nieuwe spaarbank, is dat één of andere exotische bank uit een land waar je niet veel vertrouwen in hebt? Dat ligt aan jouw vertrouwen, maar Frankrijk geeft voor de meeste spaarders vást een veiliger gevoel dan Spanje, Kroatië of Estland.

Bank uit Frankrijk

Renault Bank: ja, van de auto's

Renault - die naam ken je natuurlijk van de auto's. Is dat dezelfde of toevallig in het kader van 'meer hondjes die Fikkie heten'? De bank komt inderdaad echt uit de Renault-autostal: het is de financiële tak. Een tak die niet nieuw is: zoals zoveel autobedrijven (denk aan onze eigen LeasePlan Bank) doen ze al jaren aan financiële diensten met RCI Financial Services. Ook in Nederland: met lease, financieringen en autoverzekeringen. En nu dus met spaarrekeningen.

Spaargeld om uit te lenen

Het spaargeld dat Renault Bank binnenharkt gebruiken ze voor die lease- en financieringsactiviteiten. Ook lease is lenen, en om te kunnen uitlenen moet je wel geld hebben. Dat geld halen ze dus uit de spaarmarkt. Dat is niet nieuw voor Renault, dat doen ze al jaren. Eerst alleen in Frankrijk, maar ook al sinds 2013 in Duitsland. Daarna volgden Oostenrijk, Engeland, Brazilië en Spanje... en nu is Nederland aan de beurt.

Top 5 hoogste spaarrentes: allemaal buitenlands

De top 5 van hoogste spaarrentes voor Vrij Sparen bevat nu geen enkele Nederlandse bank meer. De vlaggetjes van het depositogarantiestelsel zijn allemaal buitenlands - we zien de vlaggen van Frankrijk, Duitsland, Estland, Spanje en Zweden. Pas op de 6e plek vinden we het Hollandse rood-wit-blauw - bij LeasePlan Bank.

Spaarrentes vergelijking juli 2021

Actuele rentes

Het renteverschil tussen Renault Bank en LeasePlan Bank is fors: 0,35% is 7 x  0,05%! Ook bij 0,35% rente groeit je spaarsaldo niet snel, maar het levert toch simpelweg meer euro's op dan de bijna-niets-of-nog-minder-rente die we bij onze Nederlandse banken kunnen krijgen.

Buitenlandse banken in Nederland

We zijn in de loop der jaren wel gewend geraakt aan buitenlandse banknamen in onze vergelijkingen. Die buitenlandse banken zijn op verschillende manieren actief in ons land.

Nederlandse bankvergunning

Er zijn banken die een echte Nederlandse bank hebben neergezet met een Nederlandse bankvergunning, denk aan DHB Bank, Garanti en Yapi Kredi. Het geld dat je bij deze banken neerzet valt  gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Bijkantoor in Nederland

Dan heb je de banken die werken met een 'nevenvestiging' of 'bijkantoor' in ons land. Bijvoorbeeld het Belgische Argenta, waar het spaargeld onder de garantie van België valt. En Lloyds Bank (vroeger Bank of Scotland), waar het geld in Duitsland gegarandeerd is. Vanwege het bijkantoor houdt onze centrale bank - DNB, De Nederlandsche Bank - wel beperkt toezicht op deze banken.

En dan heb je banken die ook geen nevenvestiging of bijkantoor in ons land hebben, maar wel geld willen stallen van Nederlandse spaarders.

Geen bijkantoor, wel eigen communicatie

Sommige van die banken zetten wel hun eigen kanalen (geen bijkantoor maar 'directe dienstverlening') neer in ons land. Dan moet de bank dus zelf zorgen voor alle communicatie in de taal van het land, klantenservice, dat soort dingen. Dat hebben Bigbank en Openbank gedaan. Bij die laatste (uit Spanje) kun je zelfs een betaalrekening aanhouden. Sterker nog: dat móet om er te kunnen sparen.

Via een internationaal spaarplatform

De andere route is via een internationaal spaarplatform. Eerder dit jaar zagen we via die weg ook al een Zweedse bank in de vergelijking binnenkomen: Nordax Bank. De Zweden kozen ervoor om spaargeld uit Nederland aan te trekken via Raisin. Dat is inmiddels het enige internationale spaarplatform dat nog actief is. Voorheen hadden we ook Savedo - maar inmiddels is het bedrijf achter Savedo samengegaan met Raisin en is het dus één bedrijf geworden.

Renault Bank werkt net als Nordax niet via een eigen kanaal in Nederland - de Fransen werken voor het werven van Nederlandse klanten samen met Raisin.

Renault Bank uit Frankrijk

Spaargeld verhuizen voor meer rente

Als je wilt dat je meer rente voor je spaargeld krijgt kun je overwegen om het te verhuizen naar het buitenland. Via het depositogarantiestelsel van dat land - hier dus Frankrijk - is het saldo gegarandeerd volgens de EU-regels: maximaal € 100.000 per persoon, per bank. Of je genoeg vertrouwen hebt in de garantie van een land - dat is natuurlijk helemaal aan jou.

Kies je voor een spaarrekening of deposito via Raisin, dan kun je profiteren van een leuke welkomstbonus voor nieuwe klanten. Afhankelijk van het bedrag dat je stort krijg je een extraatje dat oploopt van € 10 tot € 100 - dat is wel leuk meegenomen. Zéker als je afzet tegen de rente die je vergoed krijgt.

Welkomstbonus voor nieuwe klanten bij Raisin

Misschien ook interessant om te lezen?

Rente stijgt als een malle...
15-06-2022

De rentes gaan heel hard omhoog, tenminste: de kapitaalmarktrente en de langere Euribors. De rente op je spaarrekening nog niet, maar wat niet is....

Lees verder
Als de ECB de rente verhoogt...
24-05-2022

In College Tour was Christine Lagarde, president van de ECB te gast. De ECB-rente gaat waarschijnlijk per juli omhoog. Krijg jij dan ook meer spaarrente?

Lees verder
FIBR (Amsterdam Trade Bank) is failliet
25-04-2022

Na een spannende vrijdag is FIBR (Amsterdam Trade Bank) is failliet verklaard. Spaarders zijn opgelucht: het depositogarantiestelsel is geactiveerd.

Lees verder
Rente stijgt - ook bij sparen?
17-03-2022

De rente stijgt bij hypotheken, lees je overal. Dat komt door de kapitaalmarktrente. Gaat de spaarrente ook eindelijk eens omhoog dan?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.