Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 25 april 2022
  • spaarbanken
  • depositogarantiestelsel
  • veilig sparen

Spaarders van FIBR - Amsterdam Trade Bank - kunnen na een dagje spanning opgelucht ademhalen: de bank is dan wel failliet, maar het spaargeld komt terug vanuit het depositogarantiestelsel.

Spannende vrijdag voor FIBR-spaarders

Het was even spannend vrijdag: in de ochtend bleken er problemen bij het opnemen van spaargeld van FIBR. Media meldden dat de bank te koop stond, spaarders meldden dat hun opgenomen geld geblokkeerd werd door Rabobank.

Amsterdam Trade Bank failliet verklaard

Aan het einde van de middag kwam er al duidelijkheid: de rechtbank had Amsterdam Trade Bank NV failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd door de bank zelf, De Nederlandsche Bank (DNB) had natuurlijk meegekeken. 

Rechter verklaart Amsterdam Trade Bank failliet

Oorzaak: sancties tegen Rusland

De oorzaak van het faillissement is te vinden in de sancties tegen Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne. Amsterdam Trade Bank is een dochter van de Russische Alfa Bank, die weer gelieerd is aan de oligarch Mikhail Friedman. De Russische banden waren heel duidelijk aanwezig, maar de bank zelf was op zich een Nederlands bedrijf, een NV met een Nederlandse bankvergunning.

Dienstverlening in gevaar

Er waren dan ook geen sancties tegen Amsterdam Trade Bank direct. In de EU waren er zelfs geen sancties tegen moeder Alfa Bank, alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wel. Dat leverde veel problemen op: dienstverleners die de samenwerking opzegden, werknemers die vertrokken. De dienstverlening van Amsterdam Trade Bank en FIBR kwam daardoor behoorlijk in gevaar.

Oorlog in Oekraïne - sancties tegen Rusland

Verkoop mislukt - faillissement aangevraagd

Er is nog een poging gewaagd om de bank te verkopen, maar toen die mislukte werd de stap naar de rechter gezet om een faillissement aan te vragen. Dat werd vrijdag direct uitgesproken.

Depositogarantiestelsel geactiveerd

DNB kwam direct daarop met de mededeling dat het depositogarantiestelsel geactiveerd werd. FIBR-spaarders konden dus opgelucht ademhalen: het spaargeld komt via DNB terug, zolang het saldo binnen de grenzen van de spaargarantie valt.

De Nederlandsche Bank DNB

Gegarandeerd spaargeld

Het depositogarantiestelsel blijkt maar weer een zegen voor spaarders: als er iets misgaat met de bank krijgen ze hun geld terug via de spaargarantie. Het is dan ook verstandig om altijd te zorgen dat het totaal aan spaargeld onder één bankvergunning binnen de grenzen van deze garantie blijft.

Alles over Veilig sparen

Misschien ook interessant om te lezen?

Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder
Sparen: wat is er gebeurd in 2023?
03-01-2024

Met de start van 2024 sluiten we het spaarjaar 2023 af. Wat is er gebeurd met de spaarrente, de spaarbanken en andere spaarzaken in Nederland?

Lees verder
Update: spaarrente flink in beweging
28-11-2023

De spaarrente is flink in beweging. Het zijn niet meer alleen renteverhogingen die langskomen - er gaan ook rentes omlaag. Wat is slim voor jouw spaargeld?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.