Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op vrijdag 21 oktober 2022
  • spaarrente
  • spaarbanken

In het afgelopen jaar zijn de rentes heel hard gestegen. Eerst stegen vooral de lange rentes (zoals de kapitaalmarktrente). Maar sinds het moment waarop de Europese Centrale Bank (ECB) in de zomer van 2022 besloot de rente te verhogen, knallen de korte rentes (zoals de Euribor rentes) ook omhoog.

Je zou verwachten dat de spaarrentes eenzelfde ontwikkeling zouden laten zien. Maar dat valt tegen...

Vergelijk de actuele spaarrentes

Hoe hard zijn de spaarrentes gestegen?

Je ziet de laatste tijd steeds meer berichten over stijgende spaarrentes. En we zien inderdaad dat veel banken renteverhogingen doorvoeren. Als we kijken naar de hoogste spaarrentes in de markt, dan zien we dat deze dit jaar ook een stijging hebben laten zien. Dat geldt vooral voor de vaste rentes (deposito rentes). Die zijn - zoals in onderstaande grafiek te zien is - veel harder gestegen dan de variabele spaarrentes.

Ontwikkeling spaarrente en deposito rente tussen 2010 en oktober 2022

Grootbanken bieden nog geen spaarrente

Als we wat verder inzoomen op de spaarrenteontwikkeling, dan wordt duidelijk dat er voor de meeste spaarders nog helemaal geen reden is om te juichen. Het overgrote merendeel van het spaargeld staat in Nederland namelijk bij de grootbanken ING, Rabobank en ABN  AMRO. En die banken bieden op dit moment nog geen spaarrente vergoeding op hun spaarrekeningen. Ja, de Rabobank biedt 0,01%... 

Spaarrente vooral bij buitenlandse banken

Een aantal kleinere Nederlandse en vooral buitenlandse banken bieden wel een spaarrente bij Vrij Sparen. De hoogste rente is op dit moment  0,65%. Een stuk meer dan wat je bij de Nederlandse grootbanken krijgt, maar nog steeds veel minder dan je zou verwachten...

Euribor stijgt veel harder dan spaarrente

Historisch gezien bieden banken namelijk vaak een spaarrente aan die een stuk hoger ligt dan de Euribor rentes. Dit zijn de rentes die de banken elkaar onderling berekenen bij het lenen van geld. In onderstaande grafiek hebben we voor de afgelopen 12 jaar de hoogste spaarrente en de 1-maands Euribor rente naast elkaar gezet.

Hoogste spaarrente en 1 maands Euribor tussen 2010 en oktober 2022

Duidelijk is dat de Euribor rente sinds juli heel hard gestegen is. De stijging van de spaarrente is een stuk minder spectaculair. Je zou (en mag) daarom verwachten dat de variabel spaarrente in de komende tijd een inhaalslag gaat maken. Toch is de kans klein dat de spaarrentes een vergelijkbare stijging als de Euribor rentes zullen laten zien. Dat hangt samen met het feit dat de banken - ook met de huidige lage rentes die ze bieden - beschikken over veel spaargeld. Eigenlijk hoeven ze de rente dus niet te verhogen. 

Hoe zit het met deposito's?

Als je bereid bent om je geld vast te zetten, zijn er momenteel veel hogere rentes mogelijk. De deposito rentes zijn - zoals we al eerder in dit artikel aangaven - veel harder gestegen dan de variabele spaarrentes. Toch blijft de stijging van de deposito rente ook flink achter bij de stijging van de Euribor rentes.

Ontwikkeling 1-maands Euribor en de 1-jaars deposito rente tussen 2010 en oktober 2022

De maximale rente bij een 12-maands deposito is momenteel 2,5%. Dat is bijna 2% hoger dan begin dit jaar. Een flinke stijging dus, maar in dezelfde periode is de 12-maands Euribor rente gestegen met meer dan 3%. 

Wachten op meer concurrentie

Spaarders die verwacht hadden dat een rentestijging op de geld- en kapitaalmarktrente direct zouden leiden tot veel hogere spaarrentes bij hun eigen bank, komen dus voorlopig van een koude kermis thuis. De kans dat de spaarrentes in de komende periode verder zullen gaan stijgen is groot. Maar zo lang de meeste banken beschikken over genoeg spaargeld voor hun bancaire activiteiten, is de kans klein dat je bij een Nederlandse grootbank een rente zult ontvangen die boven de Euribor rentes uit gaat komen.

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.