Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op vrijdag 2 december 2022
  • spaarrente
  • spaarbanken

Het is feest in spaarland. De renteverhogingen vliegen ons om de oren, het kost gewoon moeite om ze bij te houden. 

Grootbanken betalen weer een beetje rente

Gisteren was het extreem: de grootbanken gingen eindelijk eens een beetje rente doorvoeren. Met nadruk op een béétje: de spaarrente ging bij Rabobank, ABN Amro, ING Bank en SNS Bank van 0,01% naar 0,25%. Dat wisten we al een tijdje, dat ze op 1 december die stap gingen zetten. Is het een indrukwekkende stap? Welnee!

Hoogste spaarrente 4x zo hoog

De hoogste spaarrente was namelijk al 1,0%, zomaar even 4x zo hoog als die 0,25%. Wie laat er dan nog spaargeld staan bij die oude vertrouwde grootbank? Nou ja: de voorzichtige Nederlander, die graag zo makkelijk mogelijk bankiert en daarvoor een veel lagere spaarrente accepteert.

Garantie in Frankrijk, Estland....

Die 1,0% was er dus al bij Renault Bank en bij Bigbank. Maar ja, die twee banken zitten niet in Nederland: in Frankrijk en in Estland om precies te zijn. Daardoor is het geld dat je er neerzet ook niet gegarandeerd in ons eigen land, en dat houdt veel mensen wel tegen. 

... of Nederland!

Gisteren kwam er een derde bank met 1,0% bij: Yapi Kredi. Klinkt exotisch, maar is een Nederlandse NV (roots in Turkije) met een Nederlandse bankvergunning. Dus valt het geld daar onder onze eigen Hollandse spaargarantie

Yapi Kredi Bank Nederland

Alweer nieuwe hoogste rente op spaarrekening

Vandaag gingen twee banken over die 1,00% heen: zowel Klarna als bunq verhoogden hun spaarrente naar 1,05%.

Garantie in Zweden of Nederland

Klarna is een betaaldienstverlener uit Zweden - gegarandeerd in het land van IKEA. 

Klarna

En kende je bunq al? Misschien niet, maar het is echt een bank van eigen bodem.

Bank van eigen bodem: bunq

Sparen bij bunq kan al veel langer, om precies te zijn sinds 2019. Tenminste, sindsdien vergoeden ze een rente bij bunq. Dat was niet eerder een bizar interessante rente en er zaten nogal wat haken en ogen aan, dus wij vonden het niet heel spannend.

bunq

Hoogste rente tot saldo van € 100.000

Maar nu... nu hebben ze dus met 1,05% de hoogste rente in de vergelijking van spaarrekeningen én met garantie in Nederland. Dat maakt het wél interessant. 

Haken zijn haakjes geworden

En die haken en ogen... zijn wel wat kleiner geworden. Waar ze eerder over niet meer dan € 10.000 rente betaalden is die grens nu verhoogd naar € 100.000. Meer wil je toch niet bij één bank hebben staan, anders is het niet gegarandeerd.

Beetje opletten!

Is er dan niets meer dat je kan tegenhouden om je spaargeld naar bunq te brengen? Nou.... wel een beetje opletten! Een paar aandachtspunten:

  • bij bunq werkt alles in een app - maar ook op de website kun je tegenwoordig de rekening beheren
  • oppassen dat je niet per ongeluk een betaald pakket opent als je niet van plan bent om bunq ook als betaalbank te gebruiken
  • voor de spaarrente moet je geld op een subrekening met een spaardoel zetten - anders krijg je helemaal geen rente
  • je kunt maximaal 2x per maand geld opnemen van bunq Easy Savings, dus houd daar rekening mee

Tot slot zou ik ook goed opletten wat ze met de rente doen. Het zou zomaar kunnen deze toprente een mooie stunt is om nieuwe klanten te trekken... en dat ze die rente straks zomaar stiekem verlagen. Dus houd de spaarrentes in de gaten. Maar voor nu is het duidelijk dat bunq jouw spaargeld wil hebben en bereid is er goed voor te betalen. Of nou ja... goed... in elk geval meer dan andere banken.

Hoogste spaarrentes op dit moment

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder
Onstuimige spaarrentes in januari
26-01-2024

De maand januari 2024 was niet alleen qua weer onstuimig met storm en sneeuw. Ook in bij de spaarrentes is het een roerige maand met o.a. 2 nieuwe banken!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.