Zorg dat je geen rente misloopt
Sparen doe je niet voor niets. Dat doe je voor een buffer, om geld te hebben voor onverwachte situaties, en/of voor een duidelijk doel. Het is altijd fijn als je spaarsaldo zo snel mogelijk groeit.
Dat groeien, dat gebeurt natuurlijk vooral doordat jij geld overmaakt naar je spaarrekening. Geld apart zet om dat bedrag bij elkaar te krijgen voor de uitgave die je wilt doen, of voor die reserve die geldzorgen kan voorkomen. Elke storting zorgt ervoor dat je saldo toeneemt.
Dan is het ook belangrijk dat je niet voor het minste of geringste weer geld opneemt van je spaarrekening. Als je spaart zonder voorwaarden kán dat altijd, maar dat wil niet zeggen dat het slim is om dat heel gemakkelijk te doen. Elke opname zorgt immers weer voor een afname van jouw spaarsaldo. Voor een stap terug.
Als het echt nodig is, dan is spaargeld opnemen natuurlijk een logische stap. Zeker als het bedoeld is als buffer voor onverwachte situaties. Vraag je wel bij elke overboeking vanaf jouw spaarrekening af of dat écht nodig is. Kun je niet zonder die uitgave?
Je kunt er ook voor zorgen dat je spaargeld sneller groeit zonder stortingen. Je weet wel, omdat je rente krijgt. Die spaarrente is de laatste jaren zó laag dat je er misschien niet eens meer over nadenkt. Dat is zonde, want de spaarrentes zijn nu behoorlijk aan het stijgen.
Als jij niet spaart bij de bank met de hoogste rente, dan loop je simpelweg geld mis. Hoeveel je misloopt, dat hangt natuurlijk af van het verschil in rente en van jouw spaarsaldo. Hoe meer spaargeld je hebt en hoe groter het renteverschil, hoe meer winst je boekt door te kiezen voor een spaarbank met een hogere rente.
Welke bank geeft de hoogste rente?
Maar zelfs als het verschil niet enorm is... elke euro is toch mooi meegenomen? Die extra rente is toch een soort van gratis geld, waarom zou je dat laten liggen?
De kans is best groot dat jij je spaargeld bij één van de grootbanken hebt staan. Bij de Rabobank, ING Bank, ABN Amro of SNS Bank. Zij geven je op dit moment een rente van 0,25%. En dat terwijl er ook banken in Nederland zijn die tot 1% rente of zelfs iets meer vergoeden. Zonde!
Wel belangrijk om in de gaten te houden als je een andere spaarrekening wilt openen: de garantie. Het is natuurlijk niet fijn als je het risico loopt om spaargeld kwijt te raken doordat de bank waar je het hebt gestald failliet gaat. Gelukkig is er voor die situatie de spaargarantie.
In elk EU-land is het gegarandeerde bedrag hetzelfde: € 100.000 per persoon, per bank. Dus ook als je jouw geld in Frankrijk (Renault Bank) neerzet, of in Estland (Bigbank), of in Zweden (Klarna): bij een bankfaillissement krijg jij je geld tot een ton terug.
Toch vinden veel mensen het fijner om hun geld onder de Nederlandse spaargarantie te houden. Dan ben je niet afhankelijk van één of andere buitenlandse overheidsinstantie om jouw spaargeld terug te krijgen.
Wil je sparen met de Nederlandse spaargarantie? Ook dan kun je inmiddels een stuk betere rentes krijgen dan de 0,25% van die grootbanken. Yapi Kredi vergoedt 1,0%, bunq 1,05% en vanaf komende maandag krijg je van LeasePlan Bank 0,75%.
Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.
Lees verderIn de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!
Lees verderHet is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?
Lees verderSpaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.
Lees verderDeze website maakt gebruik van Cookies.