Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op donderdag 15 december 2022
  • spaarbanken
  • spaarrente

Vroeger ging het bij de spaarrente over onze bekende Nederlandse grootbanken. We hadden het over ING Bank, ABN Amro, Rabobank en SNS Bank. En nog wat eerder over Fortis Bank, VSB Bank, Postbank... tegenwoordig ziet de spaarwereld er heel anders uit.

Veel onbekende banknamen

Een vergelijking van hoogste spaarrentes, daar zie je die grote banken van eigen bodem pas in de onderste regionen langskomen. Ze doen niet mee in de strijd om de kopposities en vergoeden een heel veel lagere rente dan allerlei andere banken.

Kun je die wel vertrouwen?

Maar ja, die andere banken... kun je die wel vertrouwen? Is het wel veilig om daar je geld neer te zetten? Want een hoge spaarrente is wel leuk, maar als je daarmee het risico loopt dat je jouw geld kwijtraakt omdat die wazige bank opeens failliet gaat...

Spaargarantie in elk EU-land hetzelfde

Heb je het over een het risico van een bankfaillissement, dan zou je direct ook moeten denken aan het depositogarantiestelsel. Ieder land in de Europese Unie (EU) heeft zo'n spaargarantie, dat is verplicht.

Spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd

Het garantiebedrag moet in ieder EU-land ook minimaal € 100.000 per persoon, per bank zijn. Of het nu gaat om een bekende grootbank of om een volkomen onbekende naam - die garantie is gelijk. Dat regelt de overheid van het land waar de bank een bankvergunning heeft.

Vertrouwen in de overheid van een land

Fijn om te weten, toch? De volgende vraag is dan of je qua nakomen van de garantie in ieder land hetzelfde vertrouwen hebt. Dat is heel persoonlijk, goed om even over na te denken. Veel mensen aarzelen bij Oost- en Zuid-Europa, maar vinden sparen in een ander West-Europees land of in Noord-Europa wel prima.

Handig internationaal spaarplatform

Je kunt met je spaargeld in steeds meer landen eenvoudig terecht. Dat komt vooral doordat er een handig internationaal spaarplatform is dat sparen bij heel veel banken in het buitenland voor je regelt.

Via Raisin sparen in heel veel landen

Via het internationale spaarplatform Raisin kun je spaarrekeningen en deposito's openen in bijvoorbeeld Frankrijk, België, Zweden, Estland, Italië, Tsjechië, Kroatië, Slowakije, Portugal, Letland, Polen en Duitsland. Je opent één keer een rekening bij Raisin zelf en kunt via die weg in al die landen een spaarrekening en/of deposito krijgen. De communicatie gaat in het Nederlands via het platform en mocht het misgaan met die bank, dan helpen zij je bij het aanspreken van het garantiestelsel.

Raisin - internationaal spaarplatform

Neem een kijkje bij Raisin

Renteverschillen onder Nederlandse garantie

Besluit jij dat je toch echt geen geld naar het buitenland wilt brengen? Kijk dan in elk geval wel naar de Nederlandse banken die een veel hogere rente vergoeden dan de bekende grootbanken! We hebben het dan over bijvoorbeeld:

  • bunq
  • YapiKredi
  • Anadolubank
  • LeasePlan Bank
  • Centraal Beheer
  • Brand New Day
  • DHB Bank 
  • NIBC Direct

De rente op vrij opvraagbare spaarrekeningen bij deze banken staat op dit moment tussen de 0,50% en 1,05%. En de Nederlandse grootbanken? Die vergoeden niet meer dan de helft daarvan: 0,25%.

Buitenlandse banken met hoogste rentes

Kijken we nog even naar het buitenland: in Frankrijk krijg je bij Renault Bank zelfs 1,25% en in Estland bij Bigbank 1,30% bij vrij opvraagbaar sparen.

Vergelijk spaarrekeningen

Je kunt ook nadenken over het vastzetten van je geld, bijvoorbeeld voor een jaar. De rente op een 1-jaars deposito is bij CKV Bank in België op dit moment maar liefst 2,90%!

Vergelijk deposito's

Enorme verschillen!

Het verschil in rentepercentages is enorm, dat zie je wel. Nu hangt het bedrag dat je aan rente krijgt natuurlijk af van je spaarsaldo. Het verschil tussen sparen bij een Nederlandse grootbank, een onbekendere Nederlandse bank of een bank in het buitenland is dus logischerwijs groter als je veel spaargeld hebt dan bij een nagenoeg lege spaarrekening. Maar waarom zou je niet bij een andere bank sparen dan die gierige grootbank? Elke euro aan extra rente is mooi meegenomen toch?

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrentes vliegen omhoog naar boven 2%
23-03-2023

Het gaat hard met de verhoging van spaarrentes: inmiddels is de hoogste rente voor een spaarrekening al boven de 2%. Bij een Nederlandse bank nog wel!

Lees verder
Spaarrekening met 2,3% rente!
17-02-2023

Whow, een spaarrekening met 2,3% rente. Bij Scalable Capital... dat is geen bank, maar rekent wel kosten. Hoe zit dat, en is dat wel okay?

Lees verder
Veel spaarrentes omhoog, maar...
13-02-2023

In de afgelopen weken zijn heel wat spaarrentes verhoogd, maar door luie spaarders zijn ze in Nederland nog te laag. Ben jij al overgestapt?

Lees verder
Hoe veilig is sparen bij Trade Republic (2% rente!)?
05-01-2023

Nieuw in Nederland: sparen bij Citibank via Trade Republic. De rente is bijzonder hoog: 2%. Maar hoe veilig en betrouwbaar is deze spaarrekening?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.