Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op donderdag 5 januari 2023
  • spaarbanken
  • spaarrente
  • veilig sparen

 Commotie in spaarland: er is gisteren een nieuwe spaarrekening geïntroduceerd. En niet zomaar één: je krijgt er maar liefst 2% rente! Dat is een enorme sprong vanaf de 1,31% die tot gisteren de hoogste rente was. Hoe kan dat? En is deze spaarbank betrouwbaar? 

Alle info over deze spaarrekening

Trade Republic & Citibank

Het is een interessante constructie. Je opent een rekening bij Trade Republic in Duitsland, maar het geld wordt gestald bij Citibank (de grote wereldwijde bank uit Amerika) in Ierland.

Trade Republic is een beleggingsinstelling

Dat komt doordat Trade Republic geen bank is: het is een beleggingsinstelling, ze hebben geen bankvergunning voor het aanhouden van spaargeld. Daarvoor hebben ze samenwerkingen met grote banken. Ook met Deutsche Bank, maar het geld van deze rekeningen wordt dus beheerd door Citibank.

Is het sparen of beleggen?

Als je de rekening bij Trade Republic gaat openen wordt direct duidelijk dat je in feite geen spaarrekening opent. Dat is niet gek: het is een beleggingsinstelling. De rekening daar (je krijgt een Duitse IBAN) is in de basis niet bedoeld om op te sparen.

Beleggingsrekening bij Trade Republic

Beleggingsrekening met rente...

Klanten van Trade Republic zetten er geld op om het vanaf daar te beleggen. In aandelen of Exchange Traded Funds (ETF's) bijvoorbeeld. Zo werkt dat bij elke beleggingsinstelling, ook bij de in Nederland bekende clubs als Bux en DEGIRO. Op de beleggingsrekening van Trade Republic zit alleen een hele leuke rente van 2%.

... gebruiken als spaarrekening

Wat ze nu in feite zeggen: gebruik onze beleggingsrekening gewoon lekker als spaarrekening! Dat levert je een fors hogere rente op dan andere spaarrekeningen die we vanuit Nederland kunnen afsluiten - dus dat is interessant.

Beleggen niet verplicht, wel aangemoedigd

Je stort dus een bedrag aan spaargeld op de beleggingsrekening en krijgt 2% rente. Niemand verplicht je om met het geld te gaan beleggen, al verwacht ik wel dat je regelmatig aangespoord zal worden om dat wél te doen.

Trade Republic wil natuurlijk geld verdienen

Aan de spaarrekening verdienen ze namelijk helemaal niets: ze vergoeden precies de rente die banken van de Europese Centrale Bank krijgen. Je betaalt geen kosten voor de rekening zolang je die puur gebruikt om te sparen, dus ze krijgen er niets voor. Er vanuit gaande dat ze wel geld willen verdienen zullen ze proberen je over te halen wél te gaan beleggen. Jij bent dan volledig vrij om dat toch niet te doen.

Is spaargeld daar wel veilig?

Een belangrijke vraag bij sparen is of je geld wel veilig is. Wat gebeurt er als de bank waar het staat failliet gaat? Krijg jij dan je spaargeld wel terug en hoe werkt dat dan? 

Depositogarantiestelsel in EU-landen

Gelukkig hebben we daarvoor in de Europese Unie (EU) mooie afspraken: ieder EU-land heeft verplicht een garantie voor spaargeld. Dat werkt via een depositogarantiestelsel in het land waar de bank zit. Het gegarandeerde bedrag moet van de EU altijd tenminste € 100.000 per persoon, per bank zijn.

Rente over maximaal € 50.000

Nu krijg je op de rekening bij Trade Republic over maximaal € 50.000 rente, dus een hoger bedrag wil je er toch niet neerzetten. 

Garantie in... Ierland!

Alleen: door welk land wordt dit geld dan gegarandeerd? Is dat Duitsland - waar Trade Republic zit- of Amerika - waar Citibank vandaan komt? Nee: het is Ierland! Trade Republic werkt met Citibank Europe Plc. - die is gevestigd in Dublin. Het geld staat dus niet echt in Duitsland maar in Ierland - dat maakt dat het Ierse depositogarantiestelsel van toepassing is.

Ingewikkeld maar interessant!

De constructie is dus best ingewikkeld en bij het openen van de rekening komen nog wel wat vragen naar boven. Ook fiscaal leven er bij ons nog wat onduidelijkheden, met name waar het gaat om bronbelasting in Ierland. Daarover vind je verdere informatie op VanSpaarbankVeranderen.nl zodra er meer duidelijkheid over is.

Vergelijk spaarrentes

 

Misschien ook interessant om te lezen?

Wat een raar spaarjaar - 2022!
22-12-2022

Terugkijkend op 2022 kunnen we zeggen: wat een raar spaarjaar! De spaarrente vloog omhoog, maar toch maken we verlies op ons spaargeld.

Lees verder
Sparen bij een buitenlandse bank
15-12-2022

Sparen in het buitenland wordt steeds gewoner. De rente is er flink hoger dan bij onze Nederlandse banken. Maar is dat wel veilig? Kun je je geld kwijtraken?

Lees verder
Geld verdienen met je spaargeld
09-12-2022

Waarom ben jij aan het sparen? Of waarvoor? Jouw spaarsaldo kán sneller groeien... verdien jij wel genoeg met jouw spaargeld? Laat gratis geld niet liggen!

Lees verder
Bunq wil jouw spaargeld en betaalt goed!
02-12-2022

De spaarrente is deze week bij veel banken omhoog gegaan. De hoogste rente vinden we bij Klarna en bunq, en bunq valt onder de Nederlandse spaargarantie!

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.