Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op maandag 13 februari 2023
  • spaarrente
  • rentewijzigingen
  • spaarbanken

In de afgelopen weken zijn heel wat spaarrentes omhoog gegaan. Dat is niet gek: ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentes weer verder verhoogd. Toch kan de rente in ons nog wel verder omhoog, als de Nederlandse spaarder maar niet zo lui zou zijn...

Verhogingen spaarrente afgelopen weken

Vooral in de top van de vergelijking van spaarrekeningen is het druk met rentewijzigingen. Kijk maar eens naar dit lijstje:

Wijzigingen spaarrente februari 2023

In deze lijst zien we de nummers 2 tot en met 5 uit de vergelijking van hoogste spaarrentes op rekeningen zonder voorwaarden terug. Het resultaat is dat  de top 5 er nu als volgt uitziet:

Hoogste spaarrentes Vrij sparen - 13 februari 2023

Dat is een veel leuker beeld dan een tijdje geleden, 5 spaarbanken met een rente van 1,50% of meer.

Spaarrentes in andere landen veel hoger

Toch blijft het steken dat de rentes in andere landen, ook bijvoorbeeld in Duitsland, veel hoger liggen. Zelfs van dezelfde banken: onze Nederlandse LeasePlan Bank vergoedt aan Duitse spaarders een dubbele rente!

Gebrek aan beweging bij spaarder

Hoe dat kan? Ongetwijfeld heeft het alles te maken met concurrentie, en vooral met het gebrek aan beweging bij de Nederlandse spaarder. Zolang wij als spaarders ons geld laten staan bij banken met een lage rente is er voor die banken geen reden om een hogere rente te geven.

Dikke marge voor de bank

Ondertussen maken zij dikke marge op jouw spaargeld, want als zij diezelfde euro's 'stallen' bij de ECB krijgen ze veel meer rente dan ze jou geven. Makkelijk verdienen is dat! Leuk rendement voor de aandeelhouders van deze banken, terwijl jij als spaarder het nakijken hebt.

Spaarrentes vergelijken

Openbank en bunq

Terug naar die top 5. Over Trade Republic hebben we recent uitgebreid verteld, over Renault Bank en Bigbank hebben we het al veel langer. Twee andere namen zijn ook interessant: Openbank en bunq. Laten we daar eens even verder in duiken.

Openbank : actierente van 2%

De Spaanse Openbank is een dochter van de financiële reus Santander. Ze willen duidelijk heel graag Nederlandse spaarders. De standaard rente van 1,50% is al aardig, maar voor nieuwe spaarders geldt een actierente van 2%  (op jaarbasis) voor 6 maanden. Die actierente geldt voor maximaal €100.000, en meer wil je daar - gezien de spaargarantie - toch niet stallen. Check even dit artikel over Openbank voor alle details!

Openbank uit Spanje

bunq : oppassen voor kosten

Dan bunq. Dit is een Nederlandse neobank, dus jouw geld valt er onder de Nederlandse spaargarantie. En dan ook nog een rente van 1.56%... dat is serieus interessant. Toch een kleine waarschuwing: het gaat allemaal wel wat anders daar. Alles loopt via de app en communicatie is vaak Engelstalig.

Maar vooral: je kúnt er een spaarrekening aanhouden zonder kosten, maar je moet wel oppassen dat je niet per ongeluk toch een rekening mét kosten instelt. Zelfs als je via een 'connect' toegang hebt tot een rekening van bijvoorbeeld een bedrijf of vereniging is het niet mogelijk om daarnaast voor jezelf een gratis spaarrekening aan te houden. Bijzonder maar waar.

bunq

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrentes vliegen omhoog naar boven 2%
23-03-2023

Het gaat hard met de verhoging van spaarrentes: inmiddels is de hoogste rente voor een spaarrekening al boven de 2%. Bij een Nederlandse bank nog wel!

Lees verder
Spaarrekening met 2,3% rente!
17-02-2023

Whow, een spaarrekening met 2,3% rente. Bij Scalable Capital... dat is geen bank, maar rekent wel kosten. Hoe zit dat, en is dat wel okay?

Lees verder
Hoe veilig is sparen bij Trade Republic (2% rente!)?
05-01-2023

Nieuw in Nederland: sparen bij Citibank via Trade Republic. De rente is bijzonder hoog: 2%. Maar hoe veilig en betrouwbaar is deze spaarrekening?

Lees verder
Wat een raar spaarjaar - 2022!
22-12-2022

Terugkijkend op 2022 kunnen we zeggen: wat een raar spaarjaar! De spaarrente vloog omhoog, maar toch maken we verlies op ons spaargeld.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.