Opeens levert sparen weer écht geld op
De maand september is bijna voorbij. Een roerige maand als het gaat om sparen. Heel veel spaarrentes en depositorentes zijn verhoogd, met steeds weer nieuwe hoogste rentes tot gevolg. Erg fijn voor jou als spaarder. En wat blijkt? De inflatie is ook nog eens omlaag gevlogen... dan levert die hogere spaarrente je ook nog eens echt iets op.
Bij de spaarrekeningen hebben maar liefst 15 banken hun rentes verhoogd deze maand. Bovendien heeft ABN Amro en nieuwe renteverhoging aangekondigd (15 oktober), net als Trade Republic (1 oktober).
Rentewijzigingen spaarrekeningen
De depositotarieven gaan bij de meeste banken steeds verder omhoog, al verlaagde SME Bank de hoogste rente van 4,4% gisteren wel naar 4,3% voor 1 jaar vast.
De hoogste rente op een spaarrekening zonder voorwaarden krijg je op dit moment bij MeDirect: 3,00%. Dit is wel een spaarbank op Malta die dus onder het Maltese depositogarantiestelsel valt, dat is belangrijk om rekening mee te houden. Onder de Nederlandse spaargarantie krijg je de hoogste rente op een spaarrekening bij Yapi Kredi: 2,75%. Dat is ook een hele leuke rente!
Heb je geld dat je wel een jaartje kunt missen, dan is een deposito nog niet zo'n gek idee. Ook hier krijg je de hoogste rente bij banken in het buitenland: 4,30% bij SME Bank in Litouwen en bij Banca Progetto in Italië. om precies te zijn. Bij deze banken spaar je via het internationale spaarplatform Raisin. Wil je jouw geld liever in Nederland vastzetten, dan krijg je bij Credit Europe Bank toch ook 3,75% voor 1 jaar vast.
Die hogere rentes op spaargeld komen voort uit de serie van renteverhogingen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Voor deze renterush op Europees niveau hebben ze een hele goede reden: het beteugelen van de inflatie.
Het niveau van de prijzen steeg vorig jaar immers met een bizar tempo, je merkt het ongetwijfeld aan jouw eigen uitgaven. In de supermarkt bijvoorbeeld, en in de horeca... alles is veel duurder geworden. Dat bleek ook duidelijk uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar september kwam het inflatiecijfer uit op maar liefst 14,5%. Dat betekent dat het prijsniveau van onze uitgaven bijna 15% hoger lag dan een jaar eerder (september 2021). Shocking toch?
Na oktober 2022 was het gelukkig gedaan met dat idiote inflatieniveau, maar het bleef hoog. Dus bleef de ECB de rente verhogen. In augustus zagen we al een inflatie die met 3% weer op een heel redelijk niveau uitkwam. En vanmorgen kwam het CBS met een snelle raming van de inflatie over september... wat denk je? 0,2%! Ja echt, zo laag!
Bekijk de actuele inflatie in Nederland
Die daling kwam vooral door de energieprijzen die veel lager zijn nu dan vorig jaar september 2022. Dat is dan weer niet zo gek, want toen waren ze dus heel veel hoger dan in september 2021. Wij zien die 0,2% dus wel een beetje als een correctie. Ondertussen merk je daar niets van in de supermarkt: boodschappen waren in september 2023 dan juist weer wel 10% dúúrder dan vorig jaar.
De uitkomst van stijgende spaarrentes en lagere inflatie is makkelijk te bedenken: dat betekent dat je ein-de-lijk ook echt iets verdient aan je spaargeld. Het is tenslotte niet zo fijn als je geld sneller minder waard wordt (inflatie is dat je minder kunt kopen van hetzelfde geld door de hogere prijzen) dan dat het groeit met spaarrente.
Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.
Lees verderIn de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!
Lees verderHet is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?
Lees verderSpaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.
Lees verderDeze website maakt gebruik van Cookies.