Rabobank loopt uit maar haalt het niet bij andere banken
Het is alweer eind juli - hoog tijd voor een update over de spaarrente die je in Nederland kunt krijgen. Sinds vorige maand is daar weer veel gebeurd. Gelukkig gaat het om een stijging van de rente op spaarrekeningen, dus doe er je voordeel mee!
Bij de spaarrekeningen is de hoogste rente op dit moment 3,00%. Die krijg je van Banca Progetto uit Italië - daar zal ik verderop wat meer over vertellen. Voor sparen zonder voorwaarden geeft Bigbank uit Estland met 2,60% op dit moment de hoogste spaarrente.
Na Bigbank volgen andere banken in het buitenland: Nordax Bank (2,59%) en Klarna (2,57%) uit Zweden, Renault Bank uit Frankrijk (2,52%) en CKV Spaarbank uit België (2,48%).
Pas daarna zien we twee banken die vallen onder het Nederlandse garantiestelsel: bunq (2,46%) en YapiKredi (2,33%). Verderop in de rentelijst vind je nog BUX (2,30%), Anadolubank (2,05-2,10%), DHB Bank (1,85-1,95%) LeasePlan Bank (1,87%), gevolgd door een aantal banken met spaarrentes beneden de 1,80%. En onze grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro en SNS? Die blijven achter, al lijkt Rabobank zich wel los te maken van de andere. Daar zal ik ook dieper op ingaan.
Hoe zit het met veilig sparen?
Nu de Italiaanse Banca Progetto al langere tijd de ranglijst van hoogste spaarrentes aanvoert is het wel tijd om iets meer over die spaarrekening te vertellen. Het is een behoorlijk apart verhaal met voorwaarden die wij niet gewend zijn.
Bij deze bank spaar je onder het depositogarantiestelsel van Italië - dat is belangrijk om te weten. Zou de bank over de kop gaan, dan is het de Italiaanse overheid die zorgt voor het terugbetalen van jouw spaargeld. Het garantiebedrag is hetzelfde als in Nederland: € 100.000. En gelukkig loopt de rekening via Raisin - dit internationale spaarplatform helpt je met het claimen van jouw geld in Italië, als de bank failliet zou gaan.
De voorwaarden van deze spaarrekening zijn vrij apart. Samengevat zien ze er als volgt uit:
Die laatste twee punten - die hebben we nog niet eerder gezien bij spaarrekeningen. Wel bij deposito's, maar daarbij is de rente dan ook vast. Op deze spaarrekening is de rente variabel. En een deposito heeft een einddatum, een vaste looptijd. Dat is hier niet het geval.
Als je deze spaarrekening overweegt kun je ook kijken naar de deposito's van Banca Progetto. Zet je een bedrag 6 maanden vast, dan krijg je daar 3,80%. Overigens geeft Rietumu Bank uit Letland nog nét iets meer: 3,85%. Kies je voor een jaar vast, dan zijn die rentes 4,20% bij Banca Progetto en 4,25% bij Rietumu Bank.
Natuurlijk: met de variabele rente van een spaarrekening profiteer je mee als het renteniveau verder stijgt. Maar het verschil tussen 3,00% en 3,80% is nog niet zomaar overbrugd. Waar je dan naar moet kijken is het totaalbedrag dat je aan rente zou krijgen in die periode (6 maanden of 1 jaar) - wat levert je dan meer op?
Dat kun je van tevoren niet weten, want je weet niet wat de spaarrente gaat doen. De kans is groot dat die nog wat verder gaat stijgen : de verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag bekend maakt dat de Europese rentes weer omhoog gaan. Dat zou een nieuwe stijging van de spaarrentes kunnen veroorzaken.
Wat de ECB daarna gaat doen... daar zijn de geleerden het nog niet over eens. De één zegt dat het daarna wel even klaar is met de renteverhogingen, de ander verwacht dat niet en gaat er vanuit dat de centrale bank van Europa ermee doorgaat in de strijd tegen de inflatie.
We kunnen niet in een glazen bol kijken en de toekomst voorspellen - dus ook een voorspelling van wat de spaarrente gaat doen is onmogelijk. Ga vooral uit van wat je zelf verwacht als je twijfelt tussen een spaarrekening met variabele rente en een deposito met vaste rente!
Dan nog even terugkomen op de spaarrente bij de Nederlandse grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro en SNS. Tot voor kort leek het erop dat de banken elkaar doorlopend imiteerden. Je mocht het niet hebben over verboden prijsafspraken, maar daar leek het wel op. Als één van de eerste drie een rentewijziging bekendmaakte wist je vrijwel zeker dat de andere twee snel zouden volgen met precies dezelfde cijfers. SNS volgde ook wel, maar meestal later. De Volksbank maakt rentewijzigingen voor al haar labels (SNS, ASN Bank, Regiobank) steeds in één keer bekend en net een paar weken na Rabobank, ING en ABN Amro.
Maar nu is het anders! Op dit moment is de spaarrente bij Rabobank 1,25%, terwijl ING en ABN Amro blijven steken op 1,00%. Dat verschil lijkt te blijven, want Rabo heeft alweer gemeld dat de rente per 17 augustus verder omhoog gaat naar 1,50%. ING heeft daarop ook een verhoging bekendgemaakt, maar die gaat naar 1,25% (voor saldi tot € 10.000, daarboven zelfs maar 1,15%). ABN Amro is nog even stil, net als Volksbank en daarmee SNS.
Eigenlijk maakt het weinig uit. Tuurlijk, sparen bij Rabobank levert nu meer op dan bij ABN Amro of ING. Maar als je een hogere spaarrente wilt moet je gewoon niet bij de grootbanken zijn. Er zijn zoveel andere banken om uit te kiezen! Je hebt in feite 3 categorieën (op volgorde van de hoogte van de spaarrente):
Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.
Lees verderIn de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!
Lees verderHet is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?
Lees verderSpaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.
Lees verderDeze website maakt gebruik van Cookies.