Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op donderdag 27 juli 2023
  • spaarbanken
  • spaarrente
  • rentewijzigingen
  • veilig sparen

Het is alweer eind juli - hoog tijd voor een update over de spaarrente die je in Nederland kunt krijgen. Sinds vorige maand is daar weer veel gebeurd. Gelukkig gaat het om een stijging van de rente op spaarrekeningen, dus doe er je voordeel mee!

Spaarrekeningen: tot 3,00% rente

Bij de spaarrekeningen is de hoogste rente op dit moment 3,00%. Die krijg je van Banca Progetto uit Italië - daar zal ik verderop wat meer over vertellen. Voor sparen zonder voorwaarden geeft Bigbank uit Estland met 2,60% op dit moment de hoogste spaarrente.

Banken in het buitenland

Na Bigbank volgen andere banken in het buitenland: Nordax Bank (2,59%) en Klarna (2,57%) uit Zweden, Renault Bank uit Frankrijk (2,52%) en CKV Spaarbank uit België (2,48%).

Sparen onder Nederlandse garantie

Pas daarna zien we twee banken die vallen onder het Nederlandse garantiestelsel: bunq (2,46%) en YapiKredi (2,33%). Verderop in de rentelijst vind je nog BUX (2,30%), Anadolubank (2,05-2,10%),  DHB Bank (1,85-1,95%) LeasePlan Bank (1,87%), gevolgd door een aantal banken met spaarrentes beneden de 1,80%. En onze grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro en SNS? Die blijven achter, al lijkt Rabobank zich wel los te maken van de andere. Daar zal ik ook dieper op ingaan.

Hoe zit het met veilig sparen?

Sparen bij Banca Progetto

Nu de Italiaanse Banca Progetto al langere tijd de ranglijst van hoogste spaarrentes aanvoert is het wel tijd om iets meer over die spaarrekening te vertellen. Het is een behoorlijk apart verhaal met voorwaarden die wij niet gewend zijn. 

Banca Progetto uit Italië

Italiaanse spaargarantie

Bij deze bank spaar je onder het depositogarantiestelsel van Italië - dat is belangrijk om te weten. Zou de bank over de kop gaan, dan is het de Italiaanse overheid die zorgt voor het terugbetalen van jouw spaargeld. Het garantiebedrag is hetzelfde als in Nederland: € 100.000. En gelukkig loopt de rekening via Raisin - dit internationale spaarplatform helpt je met het claimen van jouw geld in Italië, als de bank failliet zou gaan.

Spaarrekening Banca Progetto

Gekke mengeling van spaarrekening & deposito

De voorwaarden van deze spaarrekening zijn vrij apart. Samengevat zien ze er als volgt uit:

  • storting minimaal € 10.000 (maximaal € 100.000)
  • daarna geld bijstorten is niet mogelijk (dan moet je een extra rekening openen)
  • geld opnemen is altijd mogelijk, maar alléén voor het hele saldo

Die laatste twee punten - die hebben we nog niet eerder gezien bij spaarrekeningen. Wel bij deposito's, maar daarbij is de rente dan ook vast. Op deze spaarrekening is de rente variabel. En een deposito heeft een einddatum, een vaste looptijd. Dat is hier niet het geval.

Depositorente ruim hoger

Als je deze spaarrekening overweegt kun je ook kijken naar de deposito's van Banca Progetto. Zet je een bedrag 6 maanden vast, dan krijg je daar 3,80%. Overigens geeft Rietumu Bank uit Letland nog nét iets meer: 3,85%. Kies je voor een jaar vast, dan zijn die rentes 4,20% bij Banca Progetto en 4,25% bij Rietumu Bank.

Alle depositorentes

Variabele of vaste spaarrente?

Natuurlijk: met de variabele rente van een spaarrekening profiteer je mee als het renteniveau verder stijgt. Maar het verschil tussen 3,00% en 3,80% is nog niet zomaar overbrugd. Waar je dan naar moet kijken is het totaalbedrag dat je aan rente zou krijgen in die periode (6 maanden of 1 jaar) - wat levert je dan meer op?

Spaargeld laten groeien

Renteverhoging ECB...

Dat kun je van tevoren niet weten, want je weet niet wat de spaarrente gaat doen. De kans is groot dat die nog wat verder gaat stijgen : de verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag bekend maakt dat de Europese rentes weer omhoog gaan. Dat zou een nieuwe stijging van de spaarrentes kunnen veroorzaken.

... voorlopig de laatste?

Wat de ECB daarna gaat doen... daar zijn de geleerden het nog niet over eens. De één zegt dat het daarna wel even klaar is met de renteverhogingen, de ander verwacht dat niet en gaat er vanuit dat de centrale bank van Europa ermee doorgaat in de strijd tegen de inflatie.

We kunnen niet in een glazen bol kijken en de toekomst voorspellen - dus ook een voorspelling van wat de spaarrente gaat doen is onmogelijk. Ga vooral uit van wat je zelf verwacht als je twijfelt tussen een spaarrekening met variabele rente en een deposito met vaste rente!

Spaarrente bij grootbanken

Dan nog even terugkomen op de spaarrente bij de Nederlandse grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro en SNS. Tot voor kort leek het erop dat de banken elkaar doorlopend imiteerden. Je mocht het niet hebben over verboden prijsafspraken, maar daar leek het wel op. Als één van de eerste drie een rentewijziging bekendmaakte wist je vrijwel zeker dat de andere twee snel zouden volgen met precies dezelfde cijfers. SNS volgde ook wel, maar meestal later. De Volksbank maakt rentewijzigingen voor al haar labels (SNS, ASN Bank, Regiobank) steeds in één keer bekend en net een paar weken na Rabobank, ING en ABN Amro.

Rabobank loopt weg bij ING en ABN Amro

Maar nu is het anders! Op dit moment is de spaarrente bij Rabobank 1,25%, terwijl ING en ABN Amro blijven steken op 1,00%. Dat verschil lijkt te blijven, want Rabo heeft alweer gemeld dat de rente per 17 augustus verder omhoog gaat naar 1,50%. ING heeft daarop ook een verhoging bekendgemaakt, maar die gaat naar 1,25% (voor saldi tot € 10.000, daarboven zelfs maar 1,15%). ABN Amro is nog even stil, net als Volksbank en daarmee SNS.

Zoveel hogere spaarrentes!

Eigenlijk maakt het weinig uit. Tuurlijk, sparen bij Rabobank levert nu meer op dan bij ABN Amro of ING. Maar als je een hogere spaarrente wilt moet je gewoon niet bij de grootbanken zijn. Er zijn zoveel andere banken om uit te kiezen! Je hebt in feite 3 categorieën (op volgorde van de hoogte van de spaarrente):

  • Banken in het buitenland - buitenlandse spaargarantie
  • Kleinere, onbekende banken in Nederland - Nederlandse spaargarantie
  • Grootbanken - Nederlandse spaargarantie

Alle spaarrekeningen

 

Misschien ook interessant om te lezen?

Spaarrente schiet omhoog, inflatie waanzinnig omlaag
29-09-2023

In de laatste week van september zijn veel spaarrentes verhoogd. En dan komt het CBS met een inflatie die bijna nul is. Sparen levert weer geld op!

Lees verder
Sparen voor zorg - zorg voor spaargeld!
26-09-2023

De zorgpremie gaat weer flink omhoog volgend jaar. Hoe moet het met de bekostiging van de zorg? Misschien een eigen zorgbudget opbouwen?

Lees verder
Gratis geld met nieuwe spaarrekening of deposito
22-09-2023

Wil je makkelijk geld verdienen? Open een nieuwe spaarrekening of deposito met een hogere rente dan je nu krijgt. Dat is gewoon gratis geld!

Lees verder
Hoogste spaarrente nu elke dag anders!
19-09-2023

De renteverhoging door de ECB heeft de spaarrente weer in beweging gebracht: de hoogste rente op spaarrekeningen en deposito's verandert nu bijna dagelijks.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.