Hogere rente over je spaargeld is makkelijk verdiend
Gratis geld krijgen is altijd prettig, of niet dan? Dan hebben we een mooie tip voor je: door een nieuwe spaarrekening of deposito te openen kun je waarschijnlijk heel gemakkelijk geld verdienen. Kleine moeite, veel plezier.
In feite krijg je inderdaad geld cadeau bij een spaarrekening. Tenminste, als een gratis spaarrekening opent met een hogere rente dan wat jouw huidige bank betaalt. Het is dus meestal (heel soms wel) niet zo dat die nieuwe spaarbank een welkomstbonus op je rekening stort. Toch krijg je gratis extra geld: als je bij de nieuwe bank meer rente krijgt dan bij de oude.
Hoeveel extra geld je krijgt, dat is per persoon verschillend. Het hangt af van het bedrag dat je overmaakt naar de nieuwe spaarrekening én van het renteverschil tussen de oude en de nieuwe. Voor het spaarsaldo dat je nu hebt is het vrij eenvoudig om een grove berekening te maken. Dat werkt zo, met als voorbeeld een saldo van € 5.000 op de Oranje spaarrekening van ING Bank:
Voor dat gratis geld hoef je niets anders te doen dan een andere spaarrekening openen en je geld overboeken. Waarom zou je dat dus niet doen?
Je kunt nog een stapje verder gaan als je nog meer gratis geld wilt verdienen. Hierboven gaat het over spaarrekeningen, daar kun je altijd bij je geld als je dat wilt. Heb jij een bedrag dat je zeker een jaar niet nodig hebt, dan kun je er ook voor kiezen om dat een jaartje vast te zetten op een deposito. Dan is de rente nog hoger. Zelfde rekenvoorbeeld:
Wel belangrijk, zeker als je gaat voor de hoogste rentes bij banken in het buitenland, is dat je weet wat je doet. Dat sparen in het buitenland gaat tegenwoordig heel makkelijk, direct via een Nederlandstalige website of via het internationale spaarplatform Raisin. Belangrijke aandachtspunten:
Je moet alleen wel in de gaten houden dat jouw geld dan onder de spaargarantie van dat land gaat vallen. Het is dus niet meer gegarandeerd in Nederland. De garantie is in alle landen van de Europese Unie (EU) hetzelfde: € 100.000 per persoon, per bank. Maar zou de bank failliet gaan, dan moet je jouw geld dus claimen bij een instantie in het buitenland.
Ook moet je altijd kijken of er aan de nieuwe spaarkeuze voorwaarden zitten waar je last van kunt hebben. Bij een deposito is dat helder: je kunt er voor een jaar niet aankomen (of alleen tegen een forse boete). Bij spaarrekeningen gelden soms ook voorwaarden, dus bekijk die goed voordat je een keuze maakt.
Dan is er nog iets ingewikkelds dat kan spelen bij banken in het buitenland: bronbelasting. Er zijn landen waar de bank belasting moet inhouden over de rente voordat ze die uitbetalen.
Bronbelasting verlagen tot 0%
Die belasting kun je vaak wel verlagen omdat je in Nederland woont, dat wordt geregeld bij het aanvragen van de spaarrekening of het deposito. Vaak is die verlaging tot 0%, zoals momenteel in België, Oostenrijk, Slowakije, Spanje en Tsjechië.
Landen waar bronbelasting overblijft na verlaging
Maar: er zijn landen waarbij er toch nog wat bronbelasting overblijft, en dat is dan wel weer jammer. Die bronbelasting kun je wel verrekenen als je in Nederland belasting betaalt over je vermogen, maar veel mensen hebben niet zoveel spaargeld en ander vermogen dat ze er belasting over moeten betalen. Dan is die bronbelasting in het buitenland gewoon weggegeven rente.
In welke landen blijft er ook na de verlaging nog bronbelasting over? Zonder garantie dat we uitputtend zijn, in elk geval in deze landen:
Landen zonder bronbelasting
Landen waar (in elk geval op dit moment) helemaal geen bronbelasting geldt en je hier dus niet mee te maken krijgt:
Handig om te weten toch?
Of je nu veel of weinig spaargeld hebt: een hogere rente op een andere spaarrekening of op een deposito is altijd leuk meegenomen. Dus check de bijzonderheden en regel dat... veel plezier met dat extra geld!
De spaarrente is flink in beweging. Het zijn niet meer alleen renteverhogingen die langskomen - er gaan ook rentes omlaag. Wat is slim voor jouw spaargeld?
Lees verderJe wilt wel sparen, maar het lukt niet zo. Wat kun je daaraan doen? Check deze trucjes: hulpmiddelen van banken waarmee je jouw spaarsaldo laat groeien.
Lees verderDe spaarrente bij de grootbanken is wel gestegen, bij andere banken ben je nog steeds veel beter uit. Toch stijgen ook de kosten voor je betaalrekening.
Lees verderVeel banken verhogen hun spaarrentes, daardoor is het een drukte van belang in de top 7 van hoogste spaarrentes. Met zelfs een NL-bank die meedoet!
Lees verderDeze website maakt gebruik van Cookies.