Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op vrijdag 22 september 2023
 • spaarbanken
 • vergelijken
 • spaarrente
 • veilig sparen

Gratis geld krijgen is altijd prettig, of niet dan? Dan hebben we een mooie tip voor je: door een nieuwe spaarrekening of deposito te openen kun je waarschijnlijk heel gemakkelijk geld verdienen. Kleine moeite, veel plezier.

Krijg je geld cadeau bij een spaarrekening?

In feite krijg je inderdaad geld cadeau bij een spaarrekening. Tenminste, als een gratis spaarrekening opent met een hogere rente dan wat jouw huidige bank betaalt. Het is dus meestal (heel soms wel) niet zo dat die nieuwe spaarbank een welkomstbonus op je rekening stort. Toch krijg je gratis extra geld: als je bij de nieuwe bank meer rente krijgt dan bij de oude.

Spaarrentes vergelijken

Hoeveel gratis geld krijg je dan?

Hoeveel extra geld je krijgt, dat is per persoon verschillend. Het hangt af van het bedrag dat je overmaakt naar de nieuwe spaarrekening én van het renteverschil tussen de oude en de nieuwe. Voor het spaarsaldo dat je nu hebt is het vrij eenvoudig om een grove berekening te maken. Dat werkt zo, met als voorbeeld een saldo van € 5.000 op de Oranje spaarrekening van ING Bank:

 • hoeveel zou je in een jaar op jouw huidige spaarrekening aan rente krijgen?
  Saldo x rentepercentage 
  € 5.000 x 1.25% = € 62,50
 • hoeveel rente zou je in een jaar op de nieuwe spaarrekening krijgen?
  Saldo x rentepercentage
  Nieuwe rekening bij MeDirect (Malta): € 5.000 x 3.00% = € 150,=
  Nieuwe rekening bij Yapi Kredi (Nederland): € 5.000  x 2.75% = €137,50
 • gratis verdiend: € 75 of € 87,50

Voor dat gratis geld hoef je niets anders te doen dan een andere spaarrekening openen en je geld overboeken. Waarom zou je dat dus niet doen?

Nog meer gratis geld op deposito

Je kunt nog een stapje verder gaan als je nog meer gratis geld wilt verdienen. Hierboven gaat het over spaarrekeningen, daar kun je altijd bij je geld als je dat wilt. Heb jij een bedrag dat je zeker een jaar niet nodig hebt, dan kun je er ook voor kiezen om dat een jaartje vast te zetten op een deposito. Dan is de rente nog hoger. Zelfde rekenvoorbeeld:

 • hoeveel zou je in een jaar op jouw huidige spaarrekening aan rente krijgen?
  Saldo x rentepercentage 
  € 5.000 x 1.25% = € 62,50
 • hoeveel rente zou je in een jaar krijgen als je het voor een jaar vastzet?
  Saldo x rentepercentage
  Nieuw deposito bij Orange Bank (Frankrijk): € 5.000 x 4,25% = € 212,50
  Nieuw deposito bij Credit Europe (Nederland): € 5.000  x 3.75% = € 187,50
 • gratis verdiend: € 125 of € 150

Depositorentes vergelijken

Weet wat je doet 

Wel belangrijk, zeker als je gaat voor de hoogste rentes bij banken in het buitenland, is dat je weet wat je doet. Dat sparen in het buitenland gaat tegenwoordig heel makkelijk, direct via een Nederlandstalige website of via het internationale spaarplatform Raisin. Belangrijke aandachtspunten:

 • Spaargarantie in Nederland of buitenland?
 • Voorwaarden waar je last van kunt hebben?
 • Bronbelasting gedoe?

Spaargarantie in Nederland of buitenland?

Je moet alleen wel in de gaten houden dat jouw geld dan onder de spaargarantie van dat land gaat vallen. Het is dus niet meer gegarandeerd in Nederland. De garantie is in alle landen van de Europese Unie (EU) hetzelfde: € 100.000 per persoon, per bank. Maar zou de bank failliet gaan, dan moet je jouw geld dus claimen bij een instantie in het buitenland. 

Voorwaarden waar je last van kunt hebben?

Ook moet je altijd kijken of er aan de nieuwe spaarkeuze voorwaarden zitten waar je last van kunt hebben. Bij een deposito is dat helder: je kunt er voor een jaar niet aankomen (of alleen tegen een forse boete). Bij spaarrekeningen gelden soms ook voorwaarden, dus bekijk die goed voordat je een keuze maakt.

Bronbelasting gedoe?

Dan is er nog iets ingewikkelds dat kan spelen bij banken in het buitenland: bronbelasting. Er zijn landen waar de bank belasting moet inhouden over de rente voordat ze die uitbetalen.

Bronbelasting verlagen tot 0%
Die belasting kun je vaak wel verlagen omdat je in Nederland woont, dat wordt geregeld bij het aanvragen van de spaarrekening of het deposito. Vaak is die verlaging tot 0%, zoals momenteel in België, Oostenrijk, Slowakije, Spanje en Tsjechië.

Landen waar bronbelasting overblijft na verlaging
Maar: er zijn landen waarbij er toch nog wat bronbelasting overblijft, en dat is dan wel weer jammer. Die bronbelasting kun je wel verrekenen als je in Nederland belasting betaalt over je vermogen, maar veel mensen hebben niet zoveel spaargeld en ander vermogen dat ze er belasting over moeten betalen. Dan is die bronbelasting in het buitenland gewoon weggegeven rente.

In welke landen blijft er ook na de verlaging nog bronbelasting over? Zonder garantie dat we uitputtend zijn, in elk geval in deze  landen:

 • Letland
 • Litouwen
 • Polen
 • Portugal

Landen zonder bronbelasting
Landen waar (in elk geval op dit moment) helemaal geen bronbelasting geldt en je hier dus niet mee te maken krijgt:

 • Duitsland
 • Estland
 • Frankrijk
 • Italië
 • Luxemburg
 • Malta
 • Zweden

Handig om te weten toch?

Veel plezier met dat extra geld!

Of je nu veel of weinig spaargeld hebt: een hogere rente op een andere spaarrekening of op een deposito is altijd leuk meegenomen. Dus check de bijzonderheden en regel dat... veel plezier met dat extra geld!

Misschien ook interessant om te lezen?

Is sparen bij een Nederlandse bank nog interessant?
03-05-2024

Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.

Lees verder
Spaarnieuwtjes van maart 2024
08-04-2024

In de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!

Lees verder
Spaarrente komt tot rust - wat mogen we verwachten?
26-02-2024

Het is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?

Lees verder
Santander verhoogt spaarrente, Nederlandse Banken verlagen
30-01-2024

Spaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.